Radar

Forskare varnar: Isbjörnarna kan vara borta år 2100

En isbjörn vandrar över havsisen i nordöstra Kanada – en syn som enligt forskare kommer bli alltmer sällsynt.

Isbjörnarna kan vara så gott som utdöda i det vilda redan år 2100, varnar forskare. Bakgrunden är mindre havsis i Arktis i takt med att klimatförändringarna tilltar.

– Problemet är att deras livsmiljö bokstavligt talat smälter, säger Steven Amstrup, zoolog och initiativtagare till studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change.

Isbjörnarna är beroende av havsisen för att kunna jaga. För att överleva sommaren förlitar de sig på det kroppsfett de kunnat bygga upp under vintersäsongen. Kortare vintrar innebär svält, och minskade chanser till överlevnad.

– Björnarna ställs inför allt längre perioder av fasta innan isen fryser igen och de kan ge sig ut för att jaga, säger Amstrup.

Forskarna har räknat på två olika möjliga utfall. Ett där jordens medeltemperatur ökar med 3,3 grader Celsius jämfört med förindustriella nivåer och ett där ökningen stannar vid 2,4 grader – en halv grad över målet i Parisavtalet.

I det första scenariot skulle bara isbjörnspopulationen i nordligaste Kanada klara sig. Men även det andra – något mer hoppfulla – scenariot skulle innebära ett existentiellt hot för arten.

– Det är fortfarande långt mer än vad isbjörnarna har upplevt under en miljon år av evolutionär historia, säger Amstrup.

I dag finns uppskattningsvis 25 000 isbjörnar i det vilda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV