Radar

Thunberg mötte von der Leyen – sågade EU

Miljöaktivisten Greta Thunberg möter EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

”Inspirerande.” Så beskrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen mötet med Greta Thunberg och tre andra tongivande klimataktivister. De unga aktivisterna svarade med att såga unionens klimatpolitik längs fotknölarna.

Greta Thunberg fick tillsammans med tre andra unga klimataktivister en chans att påverka EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen alldeles inför helgens tunga toppmöte om coronastöd och nästa långtidsbudget.

Thunberg och belgiska Anuna de Wever deltog i mötet via videolänk medan tyska Luisa Neubauer och belgiska Adélaïde Charlier fanns på plats hos von der Leyen.

”Det är inspirerande att möta unga aktivister. Vi är överens om att snabba åtgärder mot klimatförändringarna behövs”, skriver kommissionsordföranden på Twitter efter mötet.

Från aktivisternas håll var tongångarna annorlunda.
”Det är dags att EU håller sig till Parisavtalets ambition. För oss, ’nästa generation’, är det här oacceptabelt”, twittrade Adélaïde Charlier.

De hårda orden till trots tycks stämningen ha varit god. På den bild Charlier publicerar ser hon själv, Neubauer och von der Leyen ut att le bakom sina munskydd.

"Singlar slant"

EU-kommissionen lanserade i vintras en ”grön giv”, med målet att göra EU klimatneutralt till år 2050. Men den gröna given innebär att EU singlar slant om planetens framtid, enligt ett öppet brev som de fyra aktivisterna publicerat inför toppmötet.

”Nollutsläpp till år 2050 för EU – liksom för andra ekonomiskt privilegierade delar av världen – innebär en kapitulation. Detta mål är baserat på en koldioxidbudget som bara ger 50 procents chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius”, står att läsa i brevet som skickats till samtliga EU-ledare och publicerats på nätet.

Björk och Malala

Bland de på torsdagskvällen knappt 20 000 undertecknarna finns utöver en lång rad forskare även aktivister som pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai, samt kultur- och nöjespersonligheter som Leonardo DiCaprio, Björk och Margaret Atwood.

Hur mycket pengar som ska satsas på klimatåtgärder i EU och på vilket sätt kommer till stor del att avgöras av helgens toppmöte om nästa långtidsbudget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV