Radar

USA: HD banar väg för federala avrättningar

Protester mot dödsstraffet i Indiana under måndagen, då den första federala avrättningen på 17 år skulle ha genomförts i USA.

Högsta domstolen i USA har beslutat att de första federala avrättningarna i landet på 17 år får genomföras. Med sitt beslut går domarna emot ett tidigare besked från en lägre domstol om att avrättningarna skulle skjutas upp.

”Vi går emot distriktsdomstolens preliminära föreläggande så att avrättningarna kan genomföras som planeras”, står det i Högsta domstolens dom, som syftar till fyra avrättningar som enligt justitiedepartementets plan skulle genomföras under juli och augusti.

Den första federala avrättningen på 17 år skulle ha genomförts under måndagen, men sju timmar före utsatt tid meddelade domaren Tanya Chutkan att den och de tre andra avrättningar skulle skjutas upp med anledning av att de rättsliga turerna kring dödliga injektioner drar ut på tiden.
Hennes beslut bekräftades sedan av en appellationsdomstol, men har nu alltså ändrats av Högsta domstolen.

USA:s justitieminister William Barr meddelade förra året att justitiedepartementet skulle återuppta avrättningar av vissa av de 62 fångar som har federala dödsstraff. Han planerade fem avrättningar i december men Tanya Chutkan beordrade då att de skulle skjutas upp.

I april i år hävde en appellationsdomstol Chutkans beslut och Barr meddelade fyra nya avrättningsdatum i juli och augusti, samtliga av män som dömts till döden för att ha dödat barn. Även den planen gick om intet under måndagen när Chutkan åter satte stopp för den.

Men stoppet blev alltså kortvarigt, då Högsta domstolen under natten mot tisdagen valde att häva det efter en begäran från regeringen.
Enligt regeringen skulle ett ytterligare stopp hindra planerna att ge en ”värdig och human dödlig injektion”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV