Radar

Fältbiologerna skrek ut sin frustration mot Preem

Fältbiologernas klimatskrik, utanför en Preemstation i Göteborg.

I helgen arrangerade Fältbiologerna två så kallade ”klimatskrik” i Göteborg och Växjö, i protest mot Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. 
– Vi kommer inte ge upp förrän fossilindustrin är historia, säger vice ordförande Leo Candrella Rudberg i ett uttalande. 

Preems planerade utbyggnad av Preemraff i Lysekil har väckt många protester de senaste månaderna, både från organisationer och privatpersoner. Utbyggnaden skulle innebära att deras koldioxidutsläpp skulle öka med en miljon ton per år. Det skulle också göra raffinaderiet till den enskilt största utsläppskällan i Sverige.

Brevkampanj från Naturskyddsföreningen

Den 15 juni gav Mark- och miljööverdomstolen grönt ljus till en utbyggnad med hänvisning till att den så kallade stoppregeln inte kan användas på en verksamhet som ingår i EU:s utsläppssystem. Men än är inte frågan avgjord. Regeringen håller just nu på att utreda om en utbyggnad är förenlig med den klimatlag som Sverige har antagit.

Naturskyddsföreningen tog för en tid sedan initiativ till en brevkampanj där de uppmanar folk att skriva brev till regeringen och kräva att de stoppar utbyggnaden, med hänvisning till klimatmålen. Hittills har närmare 10 000 brev skickats.

"Svik inte vår framtid"

En annan organisation som har vänt sig emot en eventuell byggnad är Fältbiologerna.

– Att bygga ut ett oljeraffinaderi mitt i en klimatkris vore vansinne. Vi vädjar till Löfven att inte svika vår framtid, säger Fältbiologernas ordförande Tove Lönneborg i ett pressmeddelande.

Även i Växjö anordnades ett klimatskrik i helgen. Foto: Fältbiologerna.  Foto:
Foto: Fältbiologerna.  Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

I fredags arrangerade de därför ett ”klimatskrik” utanför en Preemstation i Växjö, och i söndags upprepades samma aktion utanför en station i Göteborg. Organisationen beskriver själva aktiviteterna som små coronaanpassade aktioner där de unga deltagarna symboliskt skriker för att belysa klimatfrågans allvar.

"Vi kommer inte ge upp"

Aktionerna är också en del av Fältbiologernas sommarturné där Tove Lönneborg och Leo Candrella Rudberg besöker lokala klubbar runtom i landet.

– Våra klimatskrik i Växjö och Göteborg blev en liten men betydande del i den enorma folkrörelsen mot Preemraff, som samlat tusentals medmänniskor och miljöorganisationer bara i år. Från 22 augusti intensifieras kampen då nätverket Stoppa Preemraff utlyst två aktionsveckor. Vi kommer inte ge upp förrän fossilindustrin är historia och Sverige tar sitt ansvar för global rättvisa, säger Fältbiologernas vice ordförande Leo Candrella Rudberg.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.