Radar

Fältbiologerna skrek ut sin frustration mot Preem

Fältbiologernas klimatskrik, utanför en Preemstation i Göteborg.

I helgen arrangerade Fältbiologerna två så kallade ”klimatskrik” i Göteborg och Växjö, i protest mot Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. 
– Vi kommer inte ge upp förrän fossilindustrin är historia, säger vice ordförande Leo Candrella Rudberg i ett uttalande. 

Preems planerade utbyggnad av Preemraff i Lysekil har väckt många protester de senaste månaderna, både från organisationer och privatpersoner. Utbyggnaden skulle innebära att deras koldioxidutsläpp skulle öka med en miljon ton per år. Det skulle också göra raffinaderiet till den enskilt största utsläppskällan i Sverige.

Brevkampanj från Naturskyddsföreningen

Den 15 juni gav Mark- och miljööverdomstolen grönt ljus till en utbyggnad med hänvisning till att den så kallade stoppregeln inte kan användas på en verksamhet som ingår i EU:s utsläppssystem. Men än är inte frågan avgjord. Regeringen håller just nu på att utreda om en utbyggnad är förenlig med den klimatlag som Sverige har antagit.

Naturskyddsföreningen tog för en tid sedan initiativ till en brevkampanj där de uppmanar folk att skriva brev till regeringen och kräva att de stoppar utbyggnaden, med hänvisning till klimatmålen. Hittills har närmare 10 000 brev skickats.

"Svik inte vår framtid"

En annan organisation som har vänt sig emot en eventuell byggnad är Fältbiologerna.

– Att bygga ut ett oljeraffinaderi mitt i en klimatkris vore vansinne. Vi vädjar till Löfven att inte svika vår framtid, säger Fältbiologernas ordförande Tove Lönneborg i ett pressmeddelande.

Även i Växjö anordnades ett klimatskrik i helgen. Foto: Fältbiologerna.  Foto:
Foto: Fältbiologerna.  Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

I fredags arrangerade de därför ett ”klimatskrik” utanför en Preemstation i Växjö, och i söndags upprepades samma aktion utanför en station i Göteborg. Organisationen beskriver själva aktiviteterna som små coronaanpassade aktioner där de unga deltagarna symboliskt skriker för att belysa klimatfrågans allvar.

"Vi kommer inte ge upp"

Aktionerna är också en del av Fältbiologernas sommarturné där Tove Lönneborg och Leo Candrella Rudberg besöker lokala klubbar runtom i landet.

– Våra klimatskrik i Växjö och Göteborg blev en liten men betydande del i den enorma folkrörelsen mot Preemraff, som samlat tusentals medmänniskor och miljöorganisationer bara i år. Från 22 augusti intensifieras kampen då nätverket Stoppa Preemraff utlyst två aktionsveckor. Vi kommer inte ge upp förrän fossilindustrin är historia och Sverige tar sitt ansvar för global rättvisa, säger Fältbiologernas vice ordförande Leo Candrella Rudberg.