Radar

Oxfam: Pandemin kan leda till massvält

Jemen är ett av de värst hungerdrabbade länderna.

I spåren av covid-19 kan uppemot 12 000 människor dö av hunger varje dag i slutet på året om inte världens regeringar tar krafttag för att motverka den pågående utvecklingen, varnar hjälporganisationen Oxfam i sin nya rapport ”The Hunger Virus”. ”Regeringar måste bygga rättvisare, mer robusta och hållbara livsmedelssystem”, säger Chema Vera, tillfällig internationell vd på Oxfam.

Ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på gränsen till svält i år på grund av coronapandemins sociala och ekonomiska effekter. Det handlar bland annat om massarbetslöshet och störningar i livsmedelsproduktion och leveranser.

Rapporten visar att pandemin förvärrar situationen i de redan värst hungerdrabbade platserna i världen, länder som Jemen, Venezuela och Sydsudan. Den visar också att det uppstått nya epicentrum för hunger – i medelinkomstländer som Indien, Sydafrika och Brasilien.

– Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom, säger Chema Vera, tillfällig internationell vd på Oxfam, i ett pressmeddelande.

Miljardvinster i livsmedelsföretag

Chema Vera påpekar att samtidigt fortsätter de personer som befinner sig ”på toppen” av samhället att göra vinster: åtta av världens största livsmedels- och dryckesföretag har sedan januari betalat ut 18 miljarder dollar till sina aktieägare.

– Det är tio gånger mer än vad som enligt FN behövs för att förhindra att människor går hungriga, fortsätter hon.

Frigöra resurser

Organisationen uppmanar regeringar att agera, att finansiera FN:s covid-19-arbete och se till att stödet når fram till dem som behöver det mest. Chema Vera betonar också vikten av att skriva av utvecklingsländernas skulder för att de ska kunna frigöra resurser för sociala skyddsnät och sjukvård.

– För att få ett slut på hungerkrisen måste regeringar bygga rättvisare, mer robusta och hållbara livsmedelssystem som sätter småskaliga producenters och arbetares intressen över vinster i livsmedelsindustrin, säger hon.

Platser drabbade av hunger:

Världens tio värsta platser gällande hunger är Jemen, Demokratiska republiken Kongo, Afghanistan, Venezuela, västafrikanska Sahel, Etiopien, Sudan, Sydsudan, Syrien och Haiti.
Källa: Oxfam