Startsida - Nyheter

Radar

Rekordstora skogsbränder i Sibirien

Bilder som släpptes av rysk television förra veckan från regionen Sakha (Yakutia) i östra Ryssland som drabbats hårdast av skogsbränderna.

Det är exceptionellt varmt i den arktiska delen av Sibirien, rapporterar Copernicus Climate Change Service. Detta har också bidragit till rekordstora bränder i regionen.

I vissa delar av Sibirien var det en genomsnittstemperatur som låg 10 grader Celsius över det normala i juni, vilket beskrivs som uppseendeväckande. Totalt i Sibirien var medeltemperaturen mer än 5 grader över det normala och mer än en grad högre än 2018 och 2019, de två tidigare varmaste junimånaderna. 

Sibirien och polcirkeln i allmänhet har dock stora fluktuationer från år till år och har upplevt andra relativt varma junimånader tidigare enligt Carlo Buontempo, chef för Copernicus Climate Change Service (C3S) vid European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), som är ett EU-finansierat meteorologiskt institut

– Det som är oroande är att Arktis värms snabbare än resten av världen. Det är oroande att Västra Sibirien så länge under vintern och våren upplevt varmare temperaturer än i genomsnitt, liksom de exceptionellt höga temperaturerna i Arktiska Sibirien som har inträffat nu i juni 2020, säger han i ett pressmeddelande.

Lite snö och regn

Carlo Buontempo menar att det är många bidragande faktorer som ligger bakom rekordtemperaturerna, bland annat är det olika storskaliga vindmönster som hållit i sig liksom rekordlåga nivåer av snö och regn. Det har också gjort att antalet bränder ökat kraftigt sedan andra veckan i juni, enligt forskare från Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).

De rapporterar att utsläppen av koldioxid från bränderna var uppskattningsvis 59 miljoner ton under juni, jämfört med 53 miljoner ton förra året.

Förra veckan var det totalt nästan 1,4 miljoner hektar skog som brann, rapporterar tidningen ATL.

Rekordsommar för bränder – igen

– Det som är anmärkningsvärt med dessa bränder i Sibirien är den slående likheten med vad vi såg under samma period förra året, både vad gäller det drabbade området och omfattningen av bränder. Förra året var redan överlägset en rekordsommar för bränder i Arktis i vårt datasystem för Global Fire Assimilation System, som går tillbaka till 2003 säger Mark Parrington, forskare på CAMS och skogsbrandsexpert på ECMWF, i en kommenterar.

– Detta år har börjat på ett liknande sätt och om det fortsätter att utvecklas som förra året kommer vi att se intensiv aktivitet under de närmaste veckorna, fortsätter han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV