Radar

SOS Alarm vädjar: Visa hänsyn i midsommar

Vädret brukar ha en direkt effekt på olycksstatistiken.

Fler bränder än vanligt och en vård som går på knäna under pandemin. SOS Alarm är hårt pressat – och inför midsommar höjs trycket ytterligare. Nu rustar man för att klara helgen. ”I år är inget vanligt år”, säger vd:n Maria Khorsand.

Under midsommarafton i fjol ringdes nästan 1 900 fler samtal till SOS Alarm än under en vanlig fredagsnatt. Det var en ökning med 20 procent jämfört med 2018 – och i år befarar man att den uppåtgående trenden fortsätter.

– Under midsommar, och storhelger generellt, så ökar trycket på nödnumret ganska rejält. I år är det ännu svårare, säger Maria Khorsand, vd på SOS Alarm.

Vädret är viktigt

En torr vår och försommar har medfört att antalet bränder i skog och mark har ökat. Dessutom lever vi mitt i en pandemi, där hela landets sjukvård har tvingats ställa om för att kunna möta det kraftigt ökade antalet vårdärenden.

– Självklart önskar vi alla en jättefin midsommarhelg. Samtidigt vill vi att man håller distansen för att minska risken för smittspridning till nära och kära, det är jätteviktigt av hänsyn till de som jobbar inom vården och andra samhällsviktiga funktioner. Trycket kan bli riktigt hårt, säger Maria Khorsand.

Hon berättar att vädret spelar stor roll för hur olycksdrabbade svenskarnas midsommarfiranden blir. Fint väder gör att fler rör sig på vägarna, vilket ökar risken för olyckor. En klarblå himmel lockar dessutom ut fler på sjön.

– Man brukar också fira lite hårdare om det är fint väder, alkoholintaget ökar. Då blir det ofta ett högre antal samtal till nödnumret.

Ökar 30 procent

Att prognoserna pekar på sol och höga temperaturer i stora delar av landet i år bådar därför inte gott. SOS Alarm ökar sin personalstyrka med 30 procent under midsommarafton. De måste ”vara förberedda”, som Maria Khorsand säger.

TT: Vad vill du säga till alla som ska fira midsommar nu?

– Jag vill säga: visa hänsyn. Följ myndigheternas uppmaningar och följ dem noga. Dels för att minska risk för smitta, men också av hänsyn till oss som jobbar inom samhällsviktiga funktioner. Det är mitt absolut viktigaste budskap, säger Maria Khorsand.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV