Radar

Klimatsmart bygge ger nya jobb

Wood Hotel i norska Brumundal är världens högsta trähus.

Branschen för limträ och korslimmat trä upplever just nu en boom, när allt fler vill bygga i hållbara material. Det erfar bland annat den gamla limträfabriken i Långshyttan i Dalarna, som nu bygger ut sin verksamhet och fördubblar antalet anställda.

Limträfabriken i Långshyttan har funnits sedan drygt 50 år och tillverkat bland annat balkar och bärande element till stora byggprojekt. Nu tar man över det nedlagda stålverkets gamla lokaler och fördubblar antalet anställda, enligt SVT.

– Vi var 60 anställda innan vi drog igång investeringen och kommer att vara 130 då allting är klart, säger Anna-Lena Gull, marknadschef och projektledare för uppbyggnaden av den nya fabriken i Långshyttan.

Träindustriföretaget Setra investerar en halv miljard kronor på ett hyvleri i Laxå i Örebro, och på två nya fabriker i Långshyttan. En av dem kommer att tillverka korslimmat trä, en teknik som används när man bygger höga trähus.

Limträfabrik i Långshyttan kommer bland annat att leverera stommar i korslimmat trä till de så kallade Cederhusen i Stockholm, som kommer att bli landets största bostadskvarter i massivträ. Planen är att bygga fyra bostadshus med 10 till 13 våningar vardera.

Enligt Anna-Lena Gull är det efterfrågan på klimatsmarta och hållbara produkter som gör den här investeringen möjlig, trots att byggkonjunkturen är på väg nedåt. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV