Radar

Investerare kan stämma stater för coronarestriktioner

Restaurangbranschen har drabbats hårt av coronapandemin.

Flera advokatbyråer vill stämma stater för att de restriktioner som införts på grund av corona gjort att investerare har förlorat pengar. Det är inte första gången regeringar utsätts för den här typen av rättsprocess efter stora händelser i världen.

Coronakrisen har fört med sig stora ekonomiska konsekvenser för både invånare, städer, länder och företag. Bland de branscher som haft det tuffast hör flyg- och hotellbranschen och restaurang- och servicesektorn. För några få branscher har det gått bättre, som till exempel läkemedelsföretag, spelbolag och videotjänster.

Nu börjar advokatbyråer världen över se över möjligheterna för deras utländska kunder att få tillbaka vinster som gått förlorade på grund av coronarestriktioner, skriver Dagens Arena.

Pia Eberhardt på Corporate Europe Observatory (CEO) är chockad över hur mycket advokatbyråerna aktiverat sig kring det här. 

– Ofta när samhällen går igenom kraftig turbulens så nyttjas möjligheterna för utländska investerare att kräva ersättning för beräknade intäkter, så på ett sätt var vi inte förvånade när vi såg att samma sak händer under corona. Det som dock chockade mig var hur snabbt advokatbyråer började informera sina kunder, marknadsföra de här möjligheterna, och i vilken omfattning det görs,  säger hon i Dagens Arena.

Stater runtom i världen är medvetna om att det här kan ske, i början av maj gick FN:s organ för handel och utveckling UNCTAD ut och varnade för det.

Enligt Pia Eberhardt har stater möjlighet att försvara sig, främst genom att hävda att de agerat i nödsituation. Men för att försvaret ska hålla måste de kunna visa att restriktioner och beslut varit de enda sätten att minimera skadan orsakad av pandemin.