Radar

Forskare: Politiker kan ändra svenskars kostvanor

Mer växtbaserat på tallriken och skatt på ohälsosam mat är den hållbara vägen framåt, enligt forskarna.

I Sverige äter vi på ett sätt som inte är hållbart, varken för klimatet eller hälsan. En ny rapport föreslår hur politiska styrmedel kan skapa en mer hållbar matkonsumtion. Mindre kött, salt och socker och mer växtbaserat, är några av rekommendationerna.

Miljöpåverkan från den genomsnittliga svenska kosten överskrider de planetära gränserna för matsystemet på flera områden, enligt rapporten Styrmedel för hållbar matkonsumtion – en kunskapsöversikt och vägar framåt, publicerad av forskare från bland annat Chalmers, SLU och Göteborgs universitet.

Enligt rapporten kommer över 15 procent av svenskarnas konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp från maten. Det svenska jordbrukslandskapet har störst andel rödlistade arter av alla landskapstyper i Sverige och matimporten är förknippad med stor användning av mark, bekämpningsmedel och antibiotika i andra länder.

”När vi äter så mycket kött och så mycket livsmedel från tropiska regioner som vi gör i dag i Sverige överstiger vi flera gånger om de gränser för planeten som forskare etablerat”, skriver rapportförfattarna i en debattartikel i DN.

50 procent av svenskarna är överviktiga

Kosten är inte heller hälsomässigt hållbar – till exempel är 51 procent av svenskarna överviktiga och många av de vanligaste sjukdomarna och dödsorsakerna är kopplade till kosten, enligt rapporten.

Enligt forskarna är hälsosam och miljövänlig mat framför allt en kost med mindre kött, salt och socker och mer växtbaserad mat, som  fullkornsspannmål, ärtor, bönor, frukt och grönsaker.

”I dag sker en explosionsartad utveckling av nya växtbaserade livsmedel som gör det enkelt att dra ned på köttet”, skriver de i DN.

Ändring kräver modiga politiker

I rapporten ges rekommendationer för hur styrmedel kan användas för att skapa en hållbar matkonsumtion i Sverige. Det ”kräver modiga politiker som vågar införa kraftfulla åtgärder som i stort sett saknas helt i dag”, skriver de vidare.

Forskarna menar även att staten måste se till att den mat som är ohälsosam och miljöfarlig kostar mer, och den som är nyttig och miljösmart är billigare. Det kan göras med skatter eller med olika moms på olika typer av mat, något som införts i Storbritannien till exempel.

I Sverige har istället all mat en lägre moms (12 procent, jämfört med 25 procent för de flesta andra varor).

”Det betyder att Sverige i dag subventionerar dålig mat som godis, läsk och nötkött och palmolja från skövlad regnskog” skriver forskarna.

Ett annat förslag är kött­ransonering, där ett system med handel med ”kötträtter” kan etableras, precis som företag i dag inom EU handlar med rätt att släppa ut koldioxid.