Radar

Förlossningsklinik i Kabul stängs efter attack

Skotthål i väggen på förlossningskliniken i Kabul.

Efter en brutal attack på en mödravårdsklinik i Afghanistans huvudstad Kabul, avslutar Läkare utan gränser sitt arbete på sjukhuset. Flera personer sköts till döds och ännu har ingen tagit på sig ansvaret för dådet. 

Den 12 maj sköts 16 kvinnor ihjäl inne på mödravårdsavdelningen – fem av dem dödades under pågående förlossning. Dessutom sköt och dödade gärningsmännen en barnmorska, två barn och sex andra vuxna som befann sig på sjukhuset.

– Vi var medvetna om riskerna med projektet i Dasht-e-Barchi, men aldrig kunde vi tro att någon skulle attackera försvarslösa gravida kvinnor, som var där för att föda barn, och döda dem och deras barn, säger Thierry Allafort-Duverger, generalsekreterare för Läkare utan gränsers franska sektion i ett pressmeddelande.

En månad efter dådet är det fortfarande oklart vem som ligger bakom attacken. Afghanska myndigheter har pekat ut talibanerna – även kända under namnet Islamiska emiratet Afghanistan – som gärningsmän. Talibanerna har dock tillbakavisat anklagelserna. Andra har utpekat IS-grupperingen Islamiska staten i Khorasan.

För farligt att fortsätta

Läkare utan gränser stoppar sina aktiviteter på sjukhuset, eftersom de menar att det inte går att utesluta att mödravårdsavdelningen skulle bli måltavla igen.

De skriver i pressmeddelandet att attacken inte kan betraktas som en tragisk, isolerad incident: ”Hazarerna som bor i området Dasht-e-Barchi har varit utsatta för en serie attacker, liksom andra hjälporganisationer.”

Under 2019 utfördes närmare 16 000 förlossningar på mödravårdsavdelningen vid Dasht-e-Barchi-sjukhuset, vilket gör det till ett av Läkare Utan Gränsers största projekt runt om i världen.

Under de senaste 16 åren har fler än 70 personer, både personal och patienter, dödats på Läkare Utan Gränsers vårdinrättningar i Afghanistan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV