Radar

Så har George Floyds död lett till förändring

En demonstration mot polisiärt övervåld i Boston i USA i veckan.

Fallande statyer, förbud för polis att ta strypgrepp och minskade anslag till lokala poliskårer. Protesterna som flammat upp efter att svarte George Floyd dog under ett brutalt polisingripande i Minneapolis har lett till förändring i USA.

Gång på gång har Floyds släktingar betonat att de inte vill att hans död ska reduceras till en hashtagg eller ett ansikte på en t-shirt. De verkar få sin vilja igenom. Under de dryga två veckor som har gått sedan Floyds död har demonstrationer mot rasism och övervåld skakat USA. Och den här gången verkar politiker och lokala ledare lyssna i högre grad än tidigare.

Här är några av de åtgärder som har vidtagits eller är på gång:

Förbud mot strypgrepp

Minst tolv städer eller kommuner i USA har infört förbud för polis att använda strypgrepp i tjänsten, rapporterar CNN. Bland städerna finns Los Angeles, Miami, Chicago, Washington DC, Minneapolis, New York, Phoenix och Houston. Lägg därtill att polisutbildningen och polisens övriga taktik ändras på många platser. I Memphis i Tennessee har en ny regel införts enligt vilken poliser måste stoppa kollegor som missköter sig. I Kansas City i Missouri har man beslutat att en utomstående myndighet ska granska varje polisskjutning.

Förändrad poliskår

På många platser har aktivister krävt att hela polissystemet läggs ned, eftersom de anser att underliggande rasism inom poliskulturen gör att kåren är bortom räddning. På andra platser ställs krav på lägre polisbudget och minskat mandat. I Minneapolis i Minnesota, den plats där Floyd dog, har demonstranterna hörsammats. I söndags röstade stadsfullmäktige för att avveckla stadens poliskår i sin nuvarande form och ersätta den med en ny modell. New Yorks borgmästare Bill de Blasio har parallellt lovat att sänka sin stads polisbudget till förmån för ungdomsverksamhet och socialtjänst. Även i Los Angeles har ett förslag om sänkt polisbudget lagts fram och andra städer – som Boston och Seattle – överväger detta, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Fallna statyer

Statyer och monument av ledare som anses ha haft rasistiska åsikter rivs ner. I USA är det i synnerhet statyer av sydstaternas förgrundsgestalter som tas bort. De har kommit att symbolisera rasism och segregation, eftersom sydstaterna under inbördeskriget på 1860-talet slogs för att få behålla slaveriet. Monument har tagits ned i ett stort antal städer, antingen på initiativ av stadsstyret eller genom aktivister. Dessutom har universitet och städer i södern bytt namn på byggnader och vägar som bär sydstatsföreträdares namn och USA:s försvar uppges diskutera namnbyten av militärbaser som är uppkallade efter sydstatsmilitärer. Dessutom har aktivister i flera städer målat vägg- och gatumålningar med krav på jämlikhet och rättvisa, som bidrar till att ändra stadsbilden.

Nya lagar?

Politikerna i kongressen och i flera delstatsstyren diskuterar lagar som beskrivs som polisreformer. Demokraterna har bland annat föreslagit ett federalt förbud för strypgrepp, tvång för federala poliser att bära kroppskamera, samt ökad översyn av polisen. Olika förslag som skulle göra det lättare att åtala eller på annat sätt hålla poliser ansvariga för tjänstefel diskuteras också.

George Floyds död

Måndagen den 25 maj dog 46-årige George Floyd under ett polisingripande i Minneapolis i Minnesota i USA. Floyd var obeväpnad när han greps, misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe.

Under ingripandet satt en polisman med knäet på Floyds nacke i närmare nio minuter. Händelsen filmades av en privatperson och på inspelningen hörs hur Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och säger ”snälla, jag kan inte andas”, innan han blir livlös.

Filmen spreds i USA och väckte fördömanden och avsky. Ett par dagar efter Floyds död började protester mot ordningsmaktens övervåld organiseras i Minneapolis. Demonstrationerna spreds snabbt till andra städer och på vissa håll blev de våldsamma med plundringar, kravaller och skottlossning.

Samtliga fyra poliser som deltog i gripandet har avskedats. Den polis som satte sitt knä mot Floyds nacke har delgivits misstanke om dråp och de andra tre misstänks för medhjälp till brott.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV