Radar

Försämrade mänskliga rättigheter i arbetslivet

Textilarbetare i Bangladesh protesterar mot låga löner.

De senaste åren har villkoren för de som engagerar sig för arbetstagares rättigheter blivit tuffare. Flera har utsatts för godtyckliga gripanden, fängslanden och till och med mord. Det visar årets Global Rights Index rapport.

För sjunde året i rad presenterar Global Rights Index sin rapport, som visar att demokrati och mänskliga rättigheter i arbetslivet krymper världen över. Runt om i världen hindras människor från att göra sina röster hörda på jobbet och många som försöker påverka och förändra hotas, förföljs och trakasseras, enligt rapporten.

I hela 107 länder har personer som vill organisera sig för schysta jobb hindrats på olika sätt. I 60 länder har det skett godtyckliga gripanden och fängslanden av människor som engagerat sig för fackliga rättigheter. I nio länder har personer som engagerar sig för arbetstagares rättigheter mördats.

Mellanöstern och Nordafrika sämst

Årets tio värsta länder är Bangladesh, Brasilien, Colombia, Egypten, Honduras, Indien, Kazakstan, Filippinerna, Turkiet och Zimbabwe. Latinamerika har utvecklats till den dödligaste regionen.

I Nord- och Latinamerika och Afrika har den tydligaste generella försämringen av villkoren för arbetstagare skett. Den sämsta regionen att arbeta i fortsätter dock att vara Mellanöstern och Nordafrika, enligt en debattartikel i tidningen Omvärlden.

Global Rights Index kommer ut varje år och mäter hur mänskliga rättigheter respekteras, med fokus just på jobben. Rapporten granskar 144 länder och tas fram av det globala facket ITUC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV