Radar

Många unga blir rädda när det ringer

Var tredje ung person känner samma symtom som vid fobier när det ringer i mobiltelefonen.

35 procent av Sveriges unga får samma symptom när mobiltelefonen ringer som vid en fobi, enligt en ny studie. Om den här rädslan accepteras som fobi kan den tas på större allvar, menar mobiloperatören bakom studien.

Blir du rädd när det ringer i telefonen? Det är du inte ensam om isåfall. Inkommande telefonsamtal ger både hjärtklappning, darrningar och irrationellt beteende hos var tredje ung person (18-34 år) enligt en ny Sifo-undersökning från mobiloperatören Vimla. Det är samma symtom som andra etablerade fobier, som till exempel spindelfobi och höjdskräck.

– Som operatör med många unga användare har vi följt rädslan för inkommande samtal och hur den förändrat ungas mobilanvändande. Genom att klassa detta om en fobi kan vi skapa acceptans hos omgivningen och på så sätt ge tillbaka kontrollen till användaren, säger Nils Dinell Sederowsky, användarexpert på Vimla i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att trots att man vet att telefonsamtal inte är farliga undviker man att svara när det ringer. Ett sådant undvikande beteende är enligt psykologen Per Carlbring ett mycket vanligt symtom vid fobier.

Känsla av att bli invaderad

– Ett inkommande samtal kan inte ge större fysiska skador än en svensk husspindel, men upplevelsen av hot är samma. Utifrån min bedömning och undersökningens resultat kan rädslan för inkommande samtal definitivt vara en fobi, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt Per Carlbring beskriver namnet invasofobi (från det latinska “invasit” som betyder invaderad) känslan som var tredje ung får när mobilen ringer bra.

– Mobilsamtal är ju egentligen den enda funktionen där all makt ligger hos den som ringer, vilket kan väcka känslan av att bli invaderad, säger han.

På grund av covid-19 har många tvingats stanna hemma, något som inneburit fler inkommande samtal och mer ångest och oro för en person med invasofobi, enligt studien.