Radar

Skogsskövling i Indonesien orsakar tigerdöd

En Sumatratiger fångades den 18 Maj i en fälla i ett skogsområde som en av världens största pappersproducenter verkar i.

Den redan utrotningshotade Sumatratigerns överlevnad är under stort hot på grund av omfattande skogsskövling i Indonesien. Skövlingen är kopplad till pappersindustrin, som bränner ned skogen för att göra plats för odlingsmark.

När skogen förstörs, berövas tigrarna på deras naturliga hem och tvingas flytta till människors territorium där de blir jagade eller fastnar i fällor och hungrar ihjäl, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.

Den 18 maj fångades en sumatratiger i en fälla i ett regnskogsområde som drabbats av skogsbrände,r och där den stora pappersproducenten Asian Pulp and Paper (APP) avverkar skog. Man tror att tigern svalt ihjäl efter att ha legat i fällan några dagar.

Pandemier länkade till skogsavverkning

Organisationen kräver nu ett stopp på skogsavverkningen, för att rädda klimatet, de vilda djuren och människors hälsa och framtid.

– I länder med rik biologisk mångfald leder omfattande skogsavverkning till att vilda djur som tigrar tvingas till närmare kontakt med människor och slutgiltligen dödas. Nu när Covid-19 spridit sig över världen framkommer mer bevis på att pandemier är länkade till skogsavverkning, säger Kiki Taufik, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Indonesien i ett pressmeddelande.

Regnskogarna i Indonesien har i många år minskat på grund av skövling och bränder, för att skapa utrymme för pappers- och palmoljeindustrin. Det innebär att många vilda djur såsom tigrar, elefanter och orangutanger har dött när de förlorat sina naturliga hem, skriver Greenpeace. 

Sumatratigern är listad som kritiskt utrotningshotad av IUCN (International Union for Conservation of Nature).