Radar

Palestiniers öde orsakar protester i Mellanöstern

Demonstranter i Jerusalems gamla stadskärna håller upp plakat som kräver rättvisa för Iyad Halak och George Floyd.

Den 30 maj sköts Iyad Halak ihjäl av israeliska gränspoliser. Den senaste tiden har flera demonstrationer hållits till den 31-årige, förståndshandikappade palestinierns minne i israeliska, palestinska och jordanska städer. Över hela arabvärlden jämförs hans öde med den obeväpnade svarte amerikanen George Floyd.

Senast under måndagen samlades en grupp rullstolsbundna i östra Jerusalem för att protestera mot skjutningen av Iyad Halak, som obeväpnad sköts till döds av israelisk polis för knappt två veckor sedan.

Iyad Halak var på väg från det kvarter han bodde i nordöstra Jerusalem, till sin skola i gamla stan. Med sig hade han sin assistent, som redogjort för händelseförloppet i israeliska och palestinska medier.

Avlossade sju skott

Plötsligt hörde de rop och skottlossning, och tog skydd i ett soprum på en bakgård. Gränspoliser kom springande och ropade ”terrorister!”,  varpå assistenten kastade sig mellan Halak och poliserna. I flera minuter försökte hon förklara för poliserna både på arabiska och hebreiska att han led av en funktionsnedsättning.

Poliserna fortsatte hävda att Halak bar pistol och avlossade efter flera minuters diskussion sju skott mot honom, varav två träffade bröstet.

Många av manifestationerna som följt har lånat paroller och krav från Black Lives Matter och protesterna mot George Floyds död.

– Vi har demonstrerat varje dag. I USA kommer han som dödade Floyd att få sitt straff. Men här vet vi att de går fria, som vanligt, säger 18-årige Majdi Jamal vid al-Najah universitetet i Nablus i en artikel i DN.

Premiärministern: "En tragedi"

De poliser som avlossade skotten har stängts av från sina tjänster tills vidare. Den dödes familj hävdar att deras hem utsattes för en razzia strax efter dödsskjutningen, och att Iyad Halaks syster misshandlades under husundersökningen, enligt DN.

I söndags uttalade sig Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för första gången om händelsen. Han sa att det som inträffade är ”en tragedi” och att händelsen ska utredas:

– Det som hände Iyad Halak är en tragedi. Det här är en man med särskilda behov, autism, som felaktigt misstänktes för att vara terrorist på en väldigt känslig plats, sa Netanyahu.