Radar

Chans till kantarellmacka till midsommar

Svampjakt i svensk skog.

Regnet som svepte över delar av Sverige i helgen är goda nyheter för svampplockare. Enligt Michael Krikorev, mykolog och svampkonsulent vid Sveriges lantbruksuniversitet, kan regnet göra att delar av landet får kantareller till midsommar.

Än är det för tidigt att spå hur tillgången på svamp kommer att se ut när säsongen börjar på allvar i augusti och september. Men de senaste dagarnas regn över Sverige kan ge kantarellerna den skjuts de behöver för att växa till sig de närmsta veckorna.

– Tre veckor efter ett rejält regn kan man se fram emot kantareller, och de första brukar komma till midsommar, säger Michael Krikorev.

Men en rejäl torka de närmaste veckorna kan fortfarande sätta stopp för kantarellernas tillväxt, och även med fortsatt regn blir det inte fråga om några överfulla svampkorgar till midsommar. För det får man vänta till sensommaren och hösten.

– Det kanske räcker till någon kantarellmacka, säger Michael Krikorev.

Om det blir några svampar beror mest på om det regnar. Därför är Michael Krikorevs bästa tips att använda sig av SMHI:s nederbördskartor, för att se var det regnade för två-tre veckor sedan. Där är det lättast att hitta svamp.

– Det är väldigt lokalt. Bara några kilometers avstånd kan vara skillnaden på mycket svamp och inget svamp alls, säger Michael Krikorev.

Länktips för svampplockare

Svampexperten Michael Krikorevs tips för den som vill hitta svamp:

Det finns flera Facebookgrupper för svampintresserade. Den största är Svamp-klapp som har nästan 60 000 medlemmar och hundratals dagliga inlägg. Den som lägger upp en bild av sin svamp brukar få snabb hjälp med artbestämning.

SMHI:s nederbördskartor
 visar var det har regnat. De kan ge en god fingervisning om var det är lönt att leta efter svamp.

På Artportalen.se rapporteras en del svampfynd in. De går att söka genom att ange svampsort, region och tidsperiod.

Svampguiden
 är en webbsajt som fungerar som forum för svampintresserade. Där publiceras även rapporter om svampförekomst och fakta med bilder om matsvampar.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.