Radar

Allvarliga övergrepp mot kvinnor och barn i Etiopien

Anhängare av separatistorganisationen OLF firar i september 2018 att gruppen inte längre är terrorklassad.

Nedbrända hem, utomrättsliga avrättningar, våldtäkter och godtyckliga gripanden. Det är några av de övergrepp som begåtts av etiopiska säkerhetsstyrkor som ett svar på attacker från väpnade grupper och våld mellan olika befolkningsgrupper i Amhara och Oromia, konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

Enligt rapporten, Beyond law enforcement: human rights violations by Ethiopian security forces in Amhara and Oromia, har minst 10 000 personer, ibland hela familjer, gripits godtyckligt och fängslats under 2019. Minst 39 personer i Oromia har utsatts för utomrättsliga avrättningar.

– Myndigheterna måste omedelbart upphöra med detta fruktansvärda dödande. De måste också se till att de ansvariga ställs till svars och att rättvisa skipas, säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionchef för östra och södra Afrika i ett pressmeddelande.

De gripna och dödade anklagas för att vara medlemmar av den väpnade grenen av den regimkritiska gerillan Oromos befrielsefront (OLF), som vill ha självständighet för delstaten Oromia och folkgruppen oromo, enligt TT.

OLF var tidigare terrorklassad, men premiärminister Abiy Ahmed har tagit bort stämpeln. 2019 fick han Nobels fredspris, bland annat för sitt omfattande reformarbete för att styra det auktoritära Etiopien i mer demokratisk riktning.

Regeringen tar avstånd

De senaste året har reformer gjorts som bland annat lett till att tusentals fängslade personer har släppts, att de medborgerliga och politiska rättigheterna har utökats och att lagar som använts för att kränka mänskliga rättigheter har dragits tillbaka, enligt Amnesty. 

Abiy Amheds regering har enligt TT uppgett att den tar avstånd från de ”illvilliga påståendena om utomrättsliga avrättningar, avhysningar och förstörelse av egendomar”. Den tänker inleda en oberoende utredning om det finns bevis för att säkerhetsstyrkorna gjort något olagligt.

– De etiopiska myndigheterna har gjort märkbara förbättringar när det gäller mänskliga rättigheter i landet. Men det är helt oacceptabelt att landets säkerhetsstyrkor kan fortsätta att begå människorättskränkningar under straffrihet, säger Deprose Muchena.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV