Radar

Svensk protest mot det amerikanska polisövervåldet

Blommor och minnesord i närheten av platsen där George Floyd dödades av polis i Minneapolis.

Under tisdagen arrangerades en digital protest mot den amerikanska ambassaden i Stockholm. Syftet var att uppmärksamma George Floyd och andra afroamerikaner som har dödats av amerikansk polis, liksom rasismen som drabbar människor i både USA, Sverige och andra länder.

– Vi visar solidaritet med våra brödrar och systrar i USA för att vi är människor och för att vi delar deras smärta, säger Rahel Weldeab, styrelseledamot för en av arrangörerna, Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, i ett av de direktsända talen.

Eventet på Facebook har väckt stort intresse, över 37 000 har anmält att de ska delta,  17 000 har anmält intresse och över 6000 personer följde talen som hölls via länk.

Deltagarna i eventet uppmanades att posta en bild med budskapet ”Sweden in solidarity with black lives matter” tillsammans med hashtagen #blacklivesmatter och checka in på amerikanska ambassaden i Stockholm.

Initiativtagare är entreprenören och aktivisten Aysha Jones, som arrangerar protesten tillsammans med Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, Stop Afrophobia, Afrosvenskarnas Riksorganisation ASR.

"Rasism inte svartas problem"

– Det måste komma till en förändring för hur man behandlar svarta invånare. Men också att gemene hen börjar checka sig själva och börjar checka varandra. Rasism är inte svartas problem det är vitas problem och det är de som får fixa det. Protesten riktar sig inte bara mot amerikanska ambassaden och USA, utan också till alla länder inklusive Sverige, säger Aysha Jones till P3 Nyheter.

Övriga talare på den digitala demonstrationen var förutom Aysha Jones bland annat Rashid Musa från Sveriges unga muslimer och Samuel Girma från filmfestivalen CinemAfrica.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV