Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Skörda eget te

Bladen från Mjölkört, eller Rallaros, har i många länder använts som ersättning för grönt te.

Många örter har använts traditionellt som medicinalväxter. Och många av dagens mediciner har sitt ursprung i skogen och på ängen. Många är också goda att bara koka en kopp te på. Använd färska – eller torka och spara till vintern.

Så här gör du eget te:
Plocka mitt på dagen i torrt väder. Torka på skuggig och dammfri plats på brickor täckta av tyg eller papper eller i en torkolla vid max 40 grader. Förvara de väl torkade växterna i täta burkar eller papperspåsar på en torr, mörk och sval plats.

Hallonblad blir ett gott te
Hallonblad blir ett gott te. Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Hallonblad

Rubus idaeus
Bladen blir ett gott te och har använts i folkmedicin mot bland annat huvudvärk, förkylning och matsmältningsbesvär. Insamlas späda före eller under blomningen i juni–augusti.

Rödlöverns blommor anses bra vid matsmältningsbesvär
Rödlöverns blommor anses bra vid matsmältningsbesvär. Foto: Pixabay

Rödklöver

Trifolium pratense
Blommorna är söta och är goda i teblandningar. Anses bra vid matsmältningsbesvär. Blomhuvudena insamlas i början av blomningen i juni–september. Se till att spara till humlorna som också gillar dem.

Även bladen är värdefulla på trädgårdens svartvinbärsbuskar
Även bladen är värdefulla på trädgårdens svartvinbärsbuskar. Foto: Pixabay

Svartvinbärsblad

Ribes nigrum
Har du tillgång till svartvinbärsbuskar i din egen eller någon annans trädgård, är inte bara bären värdefulla. Bladen ger ett gott te med mild smak av bär. Insamlas under augusti–september. 

Fläderblommor är inte bara gott till saft utan också i te
Fläderblommor är inte bara gott till saft utan också i te. Foto: Pixabay

Fläderblommor

Sambucus nigra
Blommorna som traditionellt används till saft blir även ett gott sött te. Anses ha febernedsättande och lugnande egenskaper. Blomställningarna klipps av med sax vid torrt väder när de är utslagna och får vissna innan blommorna repas av och torkas i tunna lager. 

Lindblommorna samlas in tillsammans med de gröna smala stödbladen
Lindblommorna samlas in tillsammans med de gröna smala stödbladen. Foto: Jenő Szabó/Pixabay

Lindblommor

Tilia cordata
De oansenliga små lindblommorna slår ut i juni–juli och märks mest på sin starka söta doft av honung. De ger ett gott sött te som anses vara lugnande och bra vid förkylningar då det framkallar svettningar, och bör därför inte drickas under långa perioder. Blomställningarna samlas in tillsammans med de ljusgröna smala stödbladen. 

Älggräs innehåller små halter salicylsyra som är smärtstillande och febernedsättande
Älggräs innehåller små halter salicylsyra som är smärtstillande och febernedsättande. Foto: Tauno Erik/Wikimedia commons

Älggräs/Älgört

Filipendula ulmaria
Älggräs känns lätt igen på blommornas starka doft och bladen ger ett gott te med smak som påminner om tuggummit Jenka. Hela örten, men särskilt blommorna, innehåller små halter salicylsyra som är febernedsättande och smärtstillande och bör därför inte drickas i överdriven mängd. Bladen plockas i juni–juli, blommor i juli–augusti.

Mjölkörtens blad ska enligt folkmedicinen ha antiinflammatoriska och lugnande egenskaper
Mjölkörtens blad ska enligt folkmedicinen ha antiinflammatoriska och lugnande egenskaper. Foto: Wikimedia commons

Mjölkört/Rallarros

Epilobium angustifolium
Bladen har använts mycket som ersättning för grönt te i Asien, Ryssland och Östeuropa. Ska enligt folkmedicinen ha antiinflammatoriska och lugnande egenskaper. Bladen insamlas från blommande växter i maj–augusti. Färska blad kan kokas i 10 minuter.