Många örter har använts traditionellt som medicinalväxter. Och många av dagens mediciner har sitt ursprung i skogen och på ängen. Många är också goda att bara koka en kopp te på. Använd färska – eller torka och spara till vintern.
Så här gör du eget te:
Plocka mitt på dagen i torrt väder. Torka på skuggig och dammfri plats på brickor täckta av tyg eller papper eller i en torkolla vid max 40 grader. Förvara de väl torkade växterna i täta burkar eller papperspåsar på en torr, mörk och sval plats.
Hallonblad
Rubus idaeus
Bladen blir ett gott te och har använts i folkmedicin mot bland annat huvudvärk, förkylning och matsmältningsbesvär. Insamlas späda före eller under blomningen i juni–augusti.
Rödklöver
Trifolium pratense
Blommorna är söta och är goda i teblandningar. Anses bra vid matsmältningsbesvär. Blomhuvudena insamlas i början av blomningen i juni–september. Se till att spara till humlorna som också gillar dem.
Svartvinbärsblad
Ribes nigrum
Har du tillgång till svartvinbärsbuskar i din egen eller någon annans trädgård, är inte bara bären värdefulla. Bladen ger ett gott te med mild smak av bär. Insamlas under augusti–september.
Fläderblommor
Sambucus nigra
Blommorna som traditionellt används till saft blir även ett gott sött te. Anses ha febernedsättande och lugnande egenskaper. Blomställningarna klipps av med sax vid torrt väder när de är utslagna och får vissna innan blommorna repas av och torkas i tunna lager.
Lindblommor
Tilia cordata
De oansenliga små lindblommorna slår ut i juni–juli och märks mest på sin starka söta doft av honung. De ger ett gott sött te som anses vara lugnande och bra vid förkylningar då det framkallar svettningar, och bör därför inte drickas under långa perioder. Blomställningarna samlas in tillsammans med de ljusgröna smala stödbladen.
Älggräs/Älgört
Filipendula ulmaria
Älggräs känns lätt igen på blommornas starka doft och bladen ger ett gott te med smak som påminner om tuggummit Jenka. Hela örten, men särskilt blommorna, innehåller små halter salicylsyra som är febernedsättande och smärtstillande och bör därför inte drickas i överdriven mängd. Bladen plockas i juni–juli, blommor i juli–augusti.
Mjölkört/Rallarros
Epilobium angustifolium
Bladen har använts mycket som ersättning för grönt te i Asien, Ryssland och Östeuropa. Ska enligt folkmedicinen ha antiinflammatoriska och lugnande egenskaper. Bladen insamlas från blommande växter i maj–augusti. Färska blad kan kokas i 10 minuter.