Radar

Fler vill plugga på högskola

Ansökningarna till högskolutbildningar har ökat med 13 procent jämfört med förra året.

Under coronakrisen har ansökningarna till landets högskoleutbildningar ökat. Och fler än tidigare vill utbilda sig inom miljö, klimat och hållbarhet.

Ungefär 407 000 personer har sökt högskoleutbildningar till hösten, vilket motsvarar en ökning på 13 procent jämfört med samma period förra året, skriver DN. 

Framför allt är det utbildningar inom vården som fått fler ansökningar än förra året. Men även kandidatprogram inom miljö, klimat och hållbarhet har sett en mindre ökning.

Odlingsutbildning populärt

På Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har till exempel antalet sökande ökat med 25 procent, jämfört med förra året. Förstahandssökande har ökat med 20 procent. 

– Det är nog en kombination av coronaviruset och att fler inser att vi behöver ställa om till ett mer hållbart samhälle. Till exempel har frågan om hur vi ska producera livsmedel nationellt blivit aktuell under krisen, säger Karin Holmgren, prorektor på SLU till DN.

En av de mer populära utbildningarna i år är det treåriga programmet trädgårdsingenjör och odling, där antalet sökande ökat med mer än 180 personer inför hösten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV