Radar

Experten: Fästingarna extra aktiva

Mängden fästingar i skog och mark är alltid relativt konstant.

Med värmen kommer sommarplågorna och skadedjuren. Experter spår nu en getingsommar på flera håll i landet och dessutom har fästingarna redan vaknat till liv.

Vartannat år brukar vara ett getingår, och i år spår Anticimex att vi kommer att få se fler av de svartgula gaddförsedda insekterna.

– Men det är inte alltid så att hela landet samtidigt får en anstormning av getingar. Det kan variera stort och från år till år, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.

Att det under en sommar blir fler getingar följt av färre året därpå är dock ett mönster som inte riktigt är fastställt.

– Det är inte säkert att det faktiskt är så, det kan skilja mellan olika arter. Men det vi vet händer just nu är att drottningen vaknar och ensam ska bygga bo, lägga sina ägg och samla mat till sina larver. Eftersom det inte finns några arbetargetingar än, så finns det inga som kommer att störa din picknick, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Håll koll på boet

Han tycker dock att man ska hålla koll på var getingdrottningen väljer att bygga boet.

– Håll lite extra koll på de så kallade sociala getingarna, som är de getingar vi normalt tänker på. De bygger bon som ser ut som bollar och det kanske inte är så kul att ha på till exempel sitt utedass. Men annars tycker jag att man ska visa vördnad och respekt för dem och inte döda i onödan. Många sätter i dag upp bi-hotell och där kan man med lite tur också få ofarliga solitärgetingar att bo. Det är helt klart det nya fågelboet, säger Didrik Vanhoenacker.

Det är delvis vädret som avgör om det blir ett getingår eller inte.

– Kalla blöta vårar slår hårt mot övervintrande getingdrottningar. Men det är även konkurrensfaktorer mellan getingar under getingår som spelar in, säger Thomas Persson Vinnersten.

Räkna med fästingar

Den milda vinter och att det ännu inte är torrt i marken har gjort fästingarna mer aktiva.

– De har redan sommarfest och jag är fascinerad över hur många jag stöter på ute i naturen just nu. Fästingarna vill inte ha det för torrt i marken eftersom de tar upp fukt från omgivningen, så vädret under den här våren och försommaren har varit bra, säger Kajsa Glemhorn, biolog och fästingexpert.
Mängden fästingar i skog och mark är dock alltid relativt konstant.

Varje sommar är en fästingsommar och varje år är ett fästingår. Det man kan märka skillnad på är om de är mindre eller mer aktiva. Blir det till exempel en väldigt varm och torr period i sommar, så förskjuter de bara sin aktiva period till september eller oktober. De är överlevare och klarar det mesta, säger Kajsa Glemhorn.

Kan bli färre vägglöss

Några som också kommer fram med vår- och sommarvärmen är skadedjuren. Brunråttan är ett problem eftersom den gärna äter sopor och matrester.

– Råttor förökar sig snabbt om det finns gynnsamma förhållanden. Det bästa är om vi människor ser till så att skräp och sopor inte lämnas lättillgängligt för råttor och andra skadedjur att komma åt, säger Thomas Persson Vinnersten.

Ett skadedjur som är aktivt året runt är vägglusen, som brukar få ett uppsving kring semestertider då folk är ute och reser.

– Men kanske kommer denna trend att brytas i år då coronapandemin gör att vi reser mycket mindre. Då tar vi inte med oss vägglössen hem, säger Thomas Persson Vinnersten.