Zoom

Ekologiska odlingar lyfter kvinnliga bönder i Peru

De kvinnor som är med i projektet har kunnat öka sina skördar så pass mycket att de även kunnat få egna inkomster genom att sälja överskottet på den lokala marknaden.

Trots att de är utsatta för orättvisa villkor spelar kvinnliga bönder en avgörande roll för matproduktionen i Peru. Men i Anderna har kvinnornas ställning stärkts genom en satsning på ekologisk matproduktion.

– Vi odlar nyttig och god mat utan någon hjälp av kemikalier, säger Pascuala Ninantay, som bor i den lilla orten Huasao, som är belägen på det andinska höglandet.

Denna morgon arbetar hon tillsammans med sina kvinnliga kollegor, som också tillhör urfolksgruppen quechua, med tillverkningen av ett ekologiskt gödningsmedel som bland annat består av överblivna jordbruksprodukter.

Sedan ska det ligga och jäsa i en stängd trumma i ett par månader, innan kvinnorna delar upp det för användning på sina odlingar. Tillverkningen av det ekologiska gödningsmedlet är bara en av flera tekniker kvinnorna numera använder sig av i produktionen av mat som både är nyttig för människor och miljö.

Ger stora resultat

I Peru finns det nästan 700 000 kvinnliga bönder som ställs inför större svårigheter än sina manliga kollegor i fråga om tillgången till marker, vatten och krediter.

Kvinnliga odlare på väg mot sina marker med ekologiskt gödningsmedel i dunkar och flaskor
Kvinnliga odlare på väg mot sina marker med ekologiskt gödningsmedel i dunkar och flaskor. Numera bär de munskydd för att hejda spridningen av covid-19. Foto: Nayda Quispe/IPS

Sociologen Elena Villanueva arbetar för Flora Tristan center för peruanska kvinnor – en organisation som under de senaste två åren drivit ett projekt för att stärka de kvinnliga bönderna i Huasao och i närliggande regioner. Och det är ett projekt som gett stora resultat, säger hon:

– Vi har under denna tid sett hur mycket starkare de kvinnor vi stöttar har blivit genom att de blivit mer medvetna om sina rättigheter och fått kunskaper om hur ekologisk odling går till. Trots att de lever i en miljö som kännetecknas av machokultur har de börjat få ett erkännande för ett arbete som tidigare var osynliggjort, säger Elena Villanueva till IPS.

Inga kemikalier

Kvinnorna uppger att deras mål är att producera mat som varken skadar människor eller natur.

– Vi försöker se till att det finns en variation av mat som alltid är tillgänglig, samtidigt som vi tar hand om våra jordar, vattenresurserna, växterna, träden och luften, säger Pascuala Ninantay.

Kvinnorna skär till växter som används som insektsmedel
Kvinnorna skär till växter som används som insektsmedel. Foto: Mariela Jara/IPS

Hennes kollega Juana Gallegos säger att de numera inte använder sig av några kemiska tillsatser, något de tidigare trodde var nödvändigt för att driva fram ordentliga skördar.

– Men det stämde inte. Nu kan vi med vårt eget gödningsmedel odla sallad, tomater, mangold, kronärtskockor, rädisor och stora, vackra, delikata grönsaker. Och allt är ekologiskt.

Stärker kvinnorna och familjerna

Elena Villanueva menar att de nya odlingsmetoderna, och valen av rätt grödor, dessutom har stärkt kvinnorna och deras familjer för att de bättre ska kunna stå emot klimatförändringarnas effekter.

Nu har coronakrisen satt stopp för strömmen av turister som vanligtvis kommer till Huasao, men för de kvinnliga bönderna går arbetet på fälten vidare som vanligt.

Tre gånger i veckan säljer kvinnorna sina ekologiska varor på torget i orten Huasao
Tre gånger i veckan säljer kvinnorna sina ekologiska varor på torget i orten Huasao. Numera sker försäljningen i enlighet med de regler som tillkommit i spåren av coronaviruset. Foto: Nayda Quispe/IPS

Pascuala Ninantay berättar att hennes man, liksom många andras, till en början motsatte sig att kvinnorna engagerade sig i projektet.

– Men när de insåg att vi kunde spara in pengar på matinköp och bidra med egna inkomster insåg de att det arbete vi utför är viktigt, säger hon.

Får egna inkomster

De flesta männen i Huasao arbetar inte på åkrarna utan bland annat inom byggindustrin i staden Cuzco, som ligger två mil bort, eller ännu längre bort som säsongsarbetare.

Åkrarna ansvarar därför kvinnorna för, trots att de oftast är deras män som står som markägare. De kvinnor som ingår i projektet har dock kunnat öka sina skördar så pass mycket att de inte längre bara odlar för husbehov, utan även kunnat få egna inkomster genom att sälja överskottet på den lokala marknaden.

– Vi vill att hela regionen satsar på ekologiska odlingar, dels för att hjälpa naturen, men också för att se till att familjerna både på landsbygden och i städerna får tillgång till nyttig mat, säger Juana Gallegos.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV