Radar

Uppsala årets cykelkommun – igen

Cykelparkering i centrala Uppsala, som för tredje året i rad utnämnts till landets mest cykelvänliga stad.

För tredje året i rad får Uppsala utmärkelse för att vara den mest cykelvänliga staden i landet. På andra plats kommer Linköping och tredje plats delas mellan Malmö och Umeå.

Det är Kommunvelometern, Cykelfrämjandets  stora nationella granskning av kommuners arbete med cykelfrågor, som kommit fram till resultaten.

Granskningen används bland annat av lokala politiker och trafikplanerare för att se hur deras kommun står sig i jämförelse med andra, men också för att kunna se utveckling över tid.

– Cykling ger stora miljö- och hälsofördelar men för att ännu fler ska ta cykeln i stället för bil, tåg eller buss krävs attraktiva cykelvägar. För att få det behöver vi göra rätt prioriteringar och avsätta resurser, säger Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet i ett pressmeddelande.

40 av landets kommuner har deltagit i årets Kommunvelometer, som bygger på att kommunerna själva rapporterar in uppgifter som går att kontrollera.

Efter Malmö och Umeå, kommer Helsingborg, följt av Lund, Nacka, Karlstad och Stockholm, som delar nionde plats med Växjö.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV