Radar

Skottskadade i demonstrationer mot polisvåld

En demonstrant i Saint Paul håller upp en skylt med texten "Black Lives Matter".

De vidsträckta protesterna i USA mot ordningsmaktens övervåld mot svarta fortsätter. Natten till fredagen svensk tid har människor skottskadats i flera städer, och en polisstation har satts i brand i Minneapolis.  Minnesotas guvernör Tim Walz har kallat in delstatens nationalgarde för att hålla ordning i Minneapolis och Saint Paul.

För tredje dagen i rad präglades flera amerikanska storstäder av protester, som sent på torsdagen lokal tid på sina håll övergick i kravaller och plundring.

I Louisville i Kentucky har minst sju personer skottskadats i samband med en demonstration kring fallet Breonna Taylor, rapporterar AP. Taylor sköts i sitt hem av polis i mars. Även i andra städer rapporteras skottlossning med skottskador i samband med demonstrationer.

I Minneapolis ska en polisstation ha satts i brand. Stadens polis uppger att de av säkerhetsskäl lämnat byggnaden. Enligt Washington Post har ett hundratal personer omringat huset, utan att någon polis syns till. I tvillingstaden Saint Paul ingrep polisen mot ett 60-tal personer som plundrade en affär, skriver tidningen Star Tribune.

Men även fredliga demonstrationer spred sig i det som kallas Twin Cities-området, och tusentals personer protesterade i ett antal manifestationer där de krävde rättvisa och frihetsberövande för de fyra vita poliser vars ingripande i måndags utlöste protesterna.

Många demonstranter ropade ”Jag kan inte andas” – de ord som blev den döde George Floyds sista – när de tågade i centrala Minneapolis, där människorättsaktivisten Al Sharpton höll ett tal.

– Det finns sannolika skäl att misstänka och gripa dem (poliserna). Vi ber inte om en tjänst, vi ber om vad som är rätt, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Kallar in nationalgardet

Efter onsdagens våldsamma protester hade Minneapolis borgmästare Jacob Frey tidigare under torsdagen bett guvernören Tim Walz om hjälp, och denne kallade in delstatens nationalgarde för att hjälpa polisen att hålla ordning i staden.

”Det är dags för återuppbyggnad. Att bygga upp staden, bygga upp vårt juridiska system och bygga upp förhållandet mellan ordningsmakten och dem som de är ålagda att skydda”, säger Walz i ett uttalande.

Enligt tidningen Minnesota Reformer hade nationalgardet inte satts in på torsdagskvällen.

Efter beskedet utlyste Frey lokalt undantagstillstånd i delar av staden, och polisen bad allmänheten att hålla sig borta från vissa centrala delar. Star Tribune rapporterar även att lokaltrafiken i Minneapolis och Saint Paul kommer att stå stilla över helgen.

Utreds av FBI

De ilskna demonstrationerna utlöstes av en video som visar hur en vit polisman under nära nio minuter med knät sätter sig på en svart mans nacke. På videon hörs hur 46-årige George Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och flera gånger säger ”snälla, jag kan inte andas”, innan han blir livlös.

Han förklarades senare död på ett sjukhus i Minneapolis. De fyra inblandade poliserna har fått sparken och fallet utreds av FBI.

”George Floyds död borde leda till förändringar inom rättsväsendet och samhället, inte mer död och förstörelse. Som George Floyds familj har sagt, ’Floyd skulle inte vilja att folk skadas. Han arbetade och levde för att skydda människor’”, säger Walz.

Oroligt i storstäder

Oroligheterna har spritt sig till många andra städer i USA, bland annat Los Angeles och Memphis.

USA Today rapporterar även om konfrontationer mellan polis och demonstranter i New York och Chicago.

De senaste fallen väcker svåra minnen av andra händelser där svarta utsatts för övervåld i USA de senaste åren. Händelsen väcker också frågeställningar om rasism inom polisen och huruvida svarta och vita är lika inför lagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV