Radar

Skostrejker för klimatet den 30 maj

Klimatmanifestationen på trappan till Stadshuset i Malmö i slutet av april.

Lördag den 30 maj arrangeras skostrejker för klimatet på minst 58 platser i Sverige. Bakom initiativet står Saturdays for future, Klimataktion och lokala Fridays for future föreningar över hela landet.

– I varje kris finns en möjlighet att skapa ett bättre samhälle. I en tid när människor inte får samlas i stora grupper blir skostrejken ett sätt att påminna politiker om alla människor som de senaste åren engagerat sig för en snabb omställning för att lyckas med Parisavtalet, säger Pia Björstrand, talesperson för Klimataktion i ett pressmeddelande.

Initiativtagarna skriver att de med skostrejken vill bidra till en debatt om hur de ekonomiska kris- och stödpaketen som diskuteras under coronapandemin ska utformas.

"Normalt" betyder global upphettning

– Många pratar nu om att gå tillbaka till det normala efter krisen men det normala förde oss mot en global upphettning. Hanteringen av denna kris bör bidra till att skapa ett hållbart, resilient och rättvist samhälle, säger Anna Bokström, klimataktivist på Fridays for future Malmö.

För att respektera myndigheternas rekommendationer uppmanar initiativtagarna att deltagarna ska genomföra skostrejken ensamma eller tillsammans med andra, max 6-8 personer per plats. Alla uppmanas att undvika folksamlingar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV