Radar

Odlar potatis i väntan på att Everest öppnar

Det finns gott om plats på Mount Everest den här klättringssäsongen.

Det har gått 67 år sedan den första bestigningen av världens högsta berg. Men i år har coronapandemin satt stopp för klättringen på Mount Everest. Guiden Sonam Tshering odlar potatis i stället.

Den 29 maj 1953 var nepalesen Tenzing Norgay och nyzeeländaren Edmund Hillary först med att officiellt nå Mount Everests topp. Men 67 år senare är det betydligt lugnare på berget. Nepal har stoppat alla expeditioner och Kina utfärdar bara tillstånd för sina medborgare – och en grupp kinesiska lantmätare ska nyligen ha nått toppen.

För de sherpor som arbetar som guider har beslutet förstås inneburit brist på arbete och stor oro för framtiden. Omkring 200 000 människor jobbar med bergsturismen i Nepal, enligt landets turismmyndighet. Pandemin bröt ut när de som allra bäst höll på att förbereda sig inför den vanligtvis hektiska klättringssäsongen mars–maj.

Sherpan Sonam Tshering har tvingats återvända hem till sin by Sibuje där han odlar potatis, korn och vete på en liten bit land för att bidra till försörjningen.

– Men vi kan bara odla så att det räcker för att mätta familjen i ett par månader, säger han.

Förhoppningen är att klättrarna ska kunna komma tillbaka till höstsäsongen, september-november. Den brukar dock inte vara lika populär bland de som vill bestiga världens högsta berg.

Mount Everest

Mount Everest är ett bergmassiv i Himalaya på gränsen mellan Nepal och Tibet. Det är världens högsta berg, som mäter 8 848 meter över havet.

Bestegs för första gången 1953 av Tenzing Norgay från Nepal och Edmund Hillary från Nya Zeeland.