Radar

Lokal upphandling hjälper företag i coronatider

Upphandlingsdialog Dalarna (UDD) är ett lokalt initiativ som erbjuder stöd för dem som kommer i kontakt med offentlig upphandling.

Små och medelstora företag i Dalarna som drabbas under coronapandemin ska få en extra skjuts genom offentlig upphandling. Det är i alla fall förhoppningen med den ”upphandlingsakut” som Upphandlingsdialog Dalarna (UDD) nu startar upp.

Företag kan få både kostnadsfri utbildning och fem timmar kostnadsfritt individuellt stöd vid anbud. UDD kommer också att arrangera webbseminarier och introducera en upphandlingsblogg där de berättar om möjligheter, erfarenheter och vad som är på gång.

– Vi kommer dessutom samverka med kommunernas näringslivsutvecklare och med Dalarnas bransch- och intresseorganisationer, säger Kerstin Angberg Morgården, Länsstyrelsens projektledare för UDD, i ett pressmeddelande.

UDD är ett lokalt initiativ som erbjuder stöd för dem som kommer i kontakt med offentlig upphandling, antingen som företagare, upphandlare eller på annat sätt. Tanken är att särskilt uppmuntra små och medelstora lokala företag att delta i den offentliga upphandlingen, något som LFT skrev om i nummer 89.

"Utmärkt initiativ"

Mari Jonsson, kommunalråd i Borlänge och ordförande i UDD:s styrgrupp, är positiv till satsningen.

– Jag tycker detta är ett utmärkt initiativ från UDD. Vi vill alltid få med de lokala och regionala företagen i våra upphandlingar och under krisen kan den offentliga upphandlingen verkligen bidra till att ge våra företag fast mark under fötterna.

Karin Ringsby, ordförande i Företagarna Dalarna och medlem i UDD:s styrgrupp, tror också att upphandlingsakuten kan få stor betydelse.

– Jag har i många år arbetat för att få fler företag att lämna anbud i upphandlingar. Det är inte alltid enkelt att delta men det kan ha en stor långsiktig betydelse för företagen när det blir dåliga tider. Jag är väldigt glad åt UDD:s initiativ och tror att upphandlingsakuten kan betyda mycket för näringslivet i Dalarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV