Radar

Kritik mot regeringen i riksdagsdebatten

Flera talare kritiserade regeringen och socialministern Lena Hallengren (S) i riksdagsdebatten.

Det är regeringens ansvar att man inte lyckats skydda de äldre från coronasmittan på äldreboendena. Det hävdade flera talare när riksdagen debatterade frågan.

– Regeringen leder landet, i synnerhet i kris, säger moderaten Camilla Waltersson Grönvall.

Debatten om äldreboendena har begärts av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. SD:s företrädare anklagade också regeringen.

– Det som inte fick hända hände och för det ska regeringen hållas ansvarig, säger Ann-Christine From Utterstedt (SD).

SD kräver att en kommission om äldreboendena tillsätts omedelbart.

Borde förstått

Vänsterpartiets Karin Rågsjö anser att problemen i äldreomsorgen funnits under lång tid och nämner vinstintressen och brister i personalens arbetsvillkor.

– Borde vi förstått att äldreomsorgen som varit på svältkur så länge skulle bli en dödsfälla för så många äldre? Jag tycker nog det, säger hon.

Socialminister Lena Hallengren (S) inledde debatten med att redovisa regeringens olika åtgärder.

– Vi befinner oss mitt i pandemin, en kris av historiska proportioner. Det är otroligt betydelsefullt att vi drar slutsatser både av det som fungerat och det som inte fungerat, säger hon.

Över 90 procent av alla som dött i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre. Drygt hälften av dem bodde på äldreboende, och drygt var fjärde hade hemtjänst, enligt Socialstyrelsens senaste siffror.

– Det manar till eftertanke och till handling, säger Acko Ankarberg Johansson (KD).

– De brister vi ser under pandemin fanns långt tidigare och vi ser effekterna av det i dag.

Hon anser att det behövs bättre medicinska insatser, förbättrade arbetsvillkor och både riktade och generella stöd till kommunerna.

Många brister

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) konstaterade i onsdags att de flesta riskindikationerna finns inom äldrevården. Ivo har under en rad år pekat ut risker och brister inom äldreomsorgen. Det handlar om kompetensförsörjning samt brist på kontinuitet, skyddsutrustning och hygienrutiner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV