Radar

”Digital” matbutik ett lyft i byn Saittarova

Satsningen på den lokala matbutiken är viktig för byns överlevnad, menar kommunalrådet Ulrica Hammarström (S).

Saittarova i Pajala kommun kan bli först i Norrbotten med att ha en delvis obemannad och ”digital” matbutik. Bygget samlar stora delar av byns arbetsföra befolkning, rapporterar SVT nyheter.

Tekniskt funkar det så att man släpps in i butiken när den är obemannad med hjälp av sitt mobila bank-id, sedan kan man handla och betala med bankkort som vanligt, förklarar Urban Keskitalo, aktiv i Saittarova intresseförening, för SVT.

Nu pågår arbetet med att bygga ut den befintliga lokalen och komplettera med ett nytt kontor för butikschefen.

– Det blir en helt ny uppfräschning av de butikslokaler som vi har i dag, säger Urban Keskitalo.

Arbetsinsatsen sker på ideell basis och många i byn har ställt upp. Finansieringen sker i form av ett så kallat Leaderprojekt, det vill säga med statliga medel och EU-pengar.

Kommunen är inte inblandad i projektet men Pajalas kommunalråd Ulrica Hammarström (S) är mycket positiv när hon besöker butiken. Hon ser det som ett komplement till den vanliga butiken, när man kan handla även utanför de vanliga öppettiderna och att det är viktigt för byns överlevnad.

– Jag tycker de har gjort ett jättebra jobb, och är mycket stolt över det initiativtagande och den drivkraft de har, säger hon, till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV