Radar

Vill skydda sköldpaddor – ägghandel förbjuds

Nykläckta sköldpaddor tar sig mot havet vid Ma'a Daerah Turtle Sanctuary i delstaten Terengganu.

En malaysisk delstat förbjuder handeln med sköldpaddsägg.
Beslutet är ett försök att skydda sköldpaddorna, som har kommit i betydligt mindre antal till Terengganus stränder de senaste årtiondena.

Delstatens stränder är en viktig häckningsplats för sköldpaddor, men på grund av att djuren jagas för sitt kött och sina skal och att ägg stjäls, har antalet som kommer dit för att lägga sina ägg minskat drastiskt. Äggen är en delikatess som säljs öppet på marknader.

Trots att naturvårdsgrupper har tryckt på har det fram till nu varit tillåtet att sälja vissa arters ägg i delstaten. Men vid årsskiftet införs det nya förbudet, som förutom att skydda sköldpaddorna även ska säkerställa att turister ska kunna fortsätta bevittna kläckningen av sköldpaddsäggen.

– Vi hoppas att vi kan rädda det marina livet, skydda miljön och bidra till att öka statens intäkter från turismen, säger lokalpolitikern Azman Ibrahim.

Två av de vanligaste sköldpaddsarterna i området, karettsköldpadda och sydlig bastardsköldpadda, har minskat drastiskt enligt Azman Ibrahim.
Sedan tidigare har ett förbud för försäljning av den utrotningshotade havslädersköldpaddans ägg införts efter att färre av dem kommit till stränderna för att lägga ägg.

Landets delstater stiftar själva sina lagar gällande sköldpaddorna och vissa andra, bland annat Sabah och Sarawak på Borneo, har redan infört liknande förbud.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV