Radar

Proteingrödor provodlas på naturbruksskola

I dessa tider är väldigt aktuellt just med självförsörjningsgrad, säger läraren Hans Nilsson på Naturbruksskolan Sötåsen.

Ett tiotal proteingrödor som kikärtor, quinoa, amarant och bovete kommer under sommaren att provodlas på Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda, rapporterar SVT nyheter väst.

– Det är grödor som vi äter i Sverige sedan tidigare men som vi till stor del importerar, säger Hans Nilsson som är lärare på Sötåsen, till SVT.

Han menar att det i dessa tider är väldigt aktuellt just med självförsörjningsgrad.

Studenten Alice Broo håller med och menar att detta är framtiden.

– Att utveckla de här grödorna efter vårt klimat och ta reda på hur vi ska odla dem här, det är ju A och O för att kunna producera i en större mängd, säger hon.

Försöken genomförs i samarbete med Hushållningssällskapet och tanken är att de till viss del ska kunna ersätta kött som proteinkälla i Sverige.

– Sedan är det ju inte så att vi måste sluta äta kött, utan att vi behöver minska på det. Då kommer de här proteingrödorna in i bilden, säger Hans Nilsson.

LRF:s ordförande Palle Borgström är dock skeptisk när SVT pratar med honom om försöken:

– Ur självförsörjningssynpunkt så är det inte lösningen att hitta nya grödor att odla, utan då är lösningen att odla mer av det vi redan vet fungerar i Sverige, säger han. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV