Ett tiotal proteingrödor som kikärtor, quinoa, amarant och bovete kommer under sommaren att provodlas på Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda, rapporterar SVT nyheter väst.
– Det är grödor som vi äter i Sverige sedan tidigare men som vi till stor del importerar, säger Hans Nilsson som är lärare på Sötåsen, till SVT.
Han menar att det i dessa tider är väldigt aktuellt just med självförsörjningsgrad.
Studenten Alice Broo håller med och menar att detta är framtiden.
– Att utveckla de här grödorna efter vårt klimat och ta reda på hur vi ska odla dem här, det är ju A och O för att kunna producera i en större mängd, säger hon.
Försöken genomförs i samarbete med Hushållningssällskapet och tanken är att de till viss del ska kunna ersätta kött som proteinkälla i Sverige.
– Sedan är det ju inte så att vi måste sluta äta kött, utan att vi behöver minska på det. Då kommer de här proteingrödorna in i bilden, säger Hans Nilsson.
LRF:s ordförande Palle Borgström är dock skeptisk när SVT pratar med honom om försöken:
– Ur självförsörjningssynpunkt så är det inte lösningen att hitta nya grödor att odla, utan då är lösningen att odla mer av det vi redan vet fungerar i Sverige, säger han.