Radar

Ny lag förbjuder könsbyte i Ungern

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

I veckan röstade det ungerska parlamentet igenom en lag som förbjuder byte av juridiskt kön. Därmed går det inte att ändra det kön som står skrivet i födelseattesten. Lagen innebär också att alla officiella dokument ska uppge vilket kön en person har. 

– Det här beslutet knuffar Ungern tillbaka till mörkare tider och innebär en kränkning av rättigheter för trans- och intersexpersoner. Det kommer inte bara att utsätta dem för ännu mer diskriminering utan också fördjupa en redan intolerant och fientlig inställning mot hbtqi-personer i landet, säger Krisztina Tamás-Sáróy, Amnesty Internationals researcher på Ungern i ett pressmeddelande.

Den nya lagen innebär enligt Amnesty att transpersoner dels kommer att utsättas för den kränkning det innebär att inte få sin rätta könsidentitet erkänd, dels att de ständigt måste blottlägga sin transidentitet i det offentliga livet. De riskerar också att utsättas för ökade trakasserier och våld. 

– Det är nu nödvändigt att Ungerns människorättskommissionär omedelbart begär att den konstitutionella domstolen granskar och ogiltigförklarar de kränkande aspekterna av den här lagen, säger Krisztina Tamás-Sáróy.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV