Radar

Ny lag förbjuder könsbyte i Ungern

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

I veckan röstade det ungerska parlamentet igenom en lag som förbjuder byte av juridiskt kön. Därmed går det inte att ändra det kön som står skrivet i födelseattesten. Lagen innebär också att alla officiella dokument ska uppge vilket kön en person har. 

– Det här beslutet knuffar Ungern tillbaka till mörkare tider och innebär en kränkning av rättigheter för trans- och intersexpersoner. Det kommer inte bara att utsätta dem för ännu mer diskriminering utan också fördjupa en redan intolerant och fientlig inställning mot hbtqi-personer i landet, säger Krisztina Tamás-Sáróy, Amnesty Internationals researcher på Ungern i ett pressmeddelande.

Den nya lagen innebär enligt Amnesty att transpersoner dels kommer att utsättas för den kränkning det innebär att inte få sin rätta könsidentitet erkänd, dels att de ständigt måste blottlägga sin transidentitet i det offentliga livet. De riskerar också att utsättas för ökade trakasserier och våld. 

– Det är nu nödvändigt att Ungerns människorättskommissionär omedelbart begär att den konstitutionella domstolen granskar och ogiltigförklarar de kränkande aspekterna av den här lagen, säger Krisztina Tamás-Sáróy.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.