Energi · Valdemars odlingslotteri

Att se plantorna växa känns som en seger

Sockerärtor som börjat växa.

I min förra krönika skrev jag om att odla potatis, i dag tänkte jag ta upp några andra grödor. På det odlingsområde som jag arrenderar av kommunen har jag förutom potatis också sått sockerärtor, spenat, salladslök och pak choi. Allting har såtts direkt på friland eftersom jag inte har haft plats till att förodla inomhus, men har man möjlighet att förodla på fönsterkarmen eller ännu hellre i ett växthus så är det att föredra för många grödor. 

När jag skriver det här har det gått nästan en månad sedan jag sådde och nu börjar små plantor att sticka upp ur jorden. Bara att se raderna av plantor känns för mig, som bara har odlat lite i trädgården tidigare, som en liten seger. Men det återstår att se hur mycket som kommer att överleva säsongen och hur stor skörden blir.

Än så länge ser i alla fall sockerärtorna och spenaten ut att må bra. Min pak choi verkar däremot ha blivit angripen av något som jag misstänker är jordloppor. Det ska tydligen fungera att strö aska eller något annat dammigt över dem för att hålla lopporna borta, men jag har inte hunnit testa det ännu. I mina rader med salladslök är ogräset det största bekymret. Tyvärr har det en benägenhet att breda ut sig och växa snabbare än det man vill ska växa…

För att undvika att ogräset tar över fullständigt, och för att inte behöva vattna och gödsla lika mycket, använder jag mig av täckodling. Jag har alltså lagt ensilage mellan raderna och så snart plantorna blir lite större ska jag även lägga det runt dem. Nyligen har jag också satt upp snören som mina sockerärtor ska få klättra på.

Nästa vecka är det dags för bönsådd, hoppas du som läser det här också har en trevlig odlingsvår.