Radar

Israels nya regering vill annektera

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu presentera den nya regeringen i parlamentet (knesset).

Israel nya regering svors in på söndagen. Den leds av de tidigare bittra fienderna Likudledaren Benjamin Netanyahu och Benny Gantz från Blåvita alliansen. Planerna på att annektera delar av Västbanken kvarstår, enligt Netanyahu.

Enligt uppgörelsen ska Netanyahu vara premiärminister i 18 månader. Sedan tas posten över av Gantz under lika lång tid.

Överenskommelsen slöts i april efter över ett år av politiskt dödläge med tre val som slutat utan en tydlig maktfördelning. Coronakrisen tvingade partierna till en kompromiss.

Den nya regeringen kommer att bestå av 36 statsråd, ett rekordstort antal, vilket speglar de senaste veckornas invecklade förhandlingar som befäst Netanyahus rykte som politisk överlevare.

Snart inför rätta

Den 70-årige högerpolitikern är landets meste ledare. Han kom till makten 1996 och har suttit som premiärminister i tre raka mandatperioder sedan 2009.

Nästa vecka, den 24 maj, inleds rättegången mot honom. Han står anklagad för mutbrott, trolöshet och bedrägeri. Den korruptionsanfrätte Netanyahu, som förnekar brott, hoppas att som premiärminister kunna undvika att avgå även om han skulle bli fälld.

Efter en förtroendeomröstning i parlamentet, knesset, om samlingsregeringen svors alla ministrar och viceministrar in.

– Den största politiska krisen i Israels historia är över, sade Gantz i knesset.

Dubbla anspråk

Under sin presentation av regeringen sade Netanyahu att israelisk suveränitet bör gälla över bosättningar på Västbanken.

– Det är dags att tillämpa israelisk lag och skriva ett annat glorifierat kapitel i sionismens historia.

Han har tidigare aviserat den 1 juli som startpunkt för regeringens överläggningar i den känsliga frågan. Men det finns inget officiellt slutdatum för när regeringen ska godkänna en faktisk annektering av landområden som Israel erövrade i sexdagarskriget 1967.

De forna fienderna Benjamin Netanyahu och Benny Gantz leder Israels nya samlingsregering
De forna fienderna Benjamin Netanyahu och Benny Gantz leder Israels nya samlingsregering. Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Netanyahus plan är att utvidga israelisk suveränitet till judiska bosättningar på ockuperad palestinsk mark och Jordandalen på Västbanken. Detta är områden som palestinierna gör anspråk på i en framtida statsbildning.

– Det här är territorier där den judiska nationen föddes och växte upp, sade han på söndagen.

På Västbanken bor nära tre miljoner palestinier och cirka 400 000 israeler i bosättningar som enligt internationell rätt betraktas som olagliga.

Går Israel vidare med annekteringsplanerna kommer omvärlden att reagera kraftigt och spänningarna att öka på Västbanken.

Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell ska ”hela vår diplomatiska kapacitet” sättas in för att avråda den nya regeringen från annekteringar.

Israels samlingsregering

I april slöt de politiska rivalerna Benjamin Netanyahu, ledare för högerpartiet Likud, och Benny Gantz, ledare för mittenorienterade Blåvita alliansen, en överenskommelse om att bilda en krisregering.

Uppgörelsen slöts efter över ett år av politiskt dödläge som tre val inte lyckades bryta. Coronakrisen tvingade till slut partierna att göra upp.
Även partier på vänsterkanten, som Labour, och ultraortodoxa partier ingår i den nya regeringen.

Enligt uppgörelsen ska Netanyahu vara premiärminister i 18 månader, sedan tas posten över av Gantz under lika lång tid. En ny titel införs, ”ställföreträdande premiärminister”, för tiden när de inte innehar topposten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV