Radar

FN-chef kräver flytt av rohingyaflyktingar

En bild från lägret Kutupalong i Cox´s Bazar i fredags.

De hundratals rohingyaflyktingar som Bangladeh har skickat till ön Bhasan Char i Bengaliska viken bör flyttas till landbaserade flyktingläger. Det skriver FN-chefen António Guterres i ett brev till Bangladeshs utrikesminister.

Flyktingarna räddades efter flera veckor på drift till havs. Myndigheterna i Bangladesh förde dem till ön av rädsla för att de kan vara coronasmittade.

Guterres skriver att han har förståelse för att de 308 flyktingarna hålls isolerade en tid, men att de bör flyttas till läger på fastlandet så fort deras karantänstid har löpt ut.

Dhaka har inte sagt hur länge flyktingarna kommer att hållas kvar på den ogästvänliga och stormutsatta ön, där Bangladesh trots internationella protester byggt flyktingförläggningar för upp emot 100 000 människor.

Samtidigt växer oron för ett virusutbrott i de överbefolkade lägren utanför Cox’s Bazar, där närmare en miljon rohingyer inhysts efter flykten från Myanmar. Hittills har minst fyra personer testats positivt för covid-19 bland flyktingarna.