Radar

”Coronavaccin får inte bara gå till de rika”

Alla som behöver måste få tillgång till vaccin och behandling, oavsett hur mycket pengar man har i plånboken, argumenterar Läkare utan gränser.

Läkare utan gränser varnar för att de stora satsningar som görs för att ta fram ett vaccin och läkemedel mot covid-19 inte kommer att komma befolkningen i låginkomstländer till del, utan riskerar att gå bara till de som kan betala.

I dag samlas hälsoministrar från hela världen för att delta på världshälsoorganisationens WHO:s årsmöte. 

I en debattartikel i Aftonbladet skriver generalsekreteraren för Läkare utan gränser, Oliver Schulz tillsammans med Oxfams generalsekreterare Johan Pettersson att den rådande strategin för utveckling av läkemedel gör att många låg- och medelinkomstländer inte har råd att köpa in viktiga läkemedel till sin befolkning. De befarar att detsamma kommer att gälla nu för vaccinerna mot covid-19.

Inför WHO-mötet har EU lagt fram ett förlag om att slå ihop patent, vilket skulle göra det möjligt även för fattiga länder att producera eller importera vaccin och mediciner till lägre kostnader.

– Hur snabbt medicinska produkter kan forskas fram är en nyckelfaktor för att rädda liv och lindra nöd, men lika viktigt är att de verkligen görs tillgängliga för människor i alla länder i världen, säger Oliver Schulz i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV