Startsida - Nyheter

Radar

Missförhållanden på över 200 mjölkgårdar

Under 2019 bröt drygt 200 mjölkgårdar mot djurskyddslagen.

Under 2019 bröt drygt 200 mjölkgårdar mot djurskyddslagen och 38 av dem levererar mjölk till Arla. Det visar programmet Uppdrag granskning, som sändes i SVT på onsdagen.

I vintras visade Uppdrag granskning i ett reportage hur magra kor vadade runt i sin egen avföring hos en av Arlas mjölkproducenter i Hälsingland. Nu har de gjort en uppföljning, som visar att det var långt ifrån enda gården med allvarliga missförhållanden.

Uppdrag granskning begärde ut samtliga förelägganden som rör kött- och mjölkproduktion under 2019 från Sveriges 21 länsstyrelser. Dokumentationen visar att totalt 210 gårdar inte har följt djurskyddslagen.

Enligt SVT Nyheter påminner rapporterna från besöken på gårdarna om det som avslöjades på mjölkgården i Hälsingland. Det handlar bland annat om smutsiga, skadade, sjuka och magra kor.

Flera djur kraftigt gödselförorenade

I rapporterna från Länsstyrelsen kan man läsa om hur det låg kvar döda kalvar i ströbädden och om en ladugård som inte rengjorts på tre år. I en annan rapport beskrivs hur flera av djuren blivit förorenade av gödsel, och om stora pälslösa områden med rodnande hud där gödseln lossnat.

Bland de 38 gårdarna som levererar mjölk till Arla finns en djurägare som dömts för djurplågeri, en som nu är åtalad för djurplågeri och en som har fått djurförbud mot att ta hand om mjölkkor.

Uppdrag gransknings reportage visar också att det finns ett stort antal gårdar som inte fick besök förra året. Länsstyrelserna hinner bara kontrollera en bråkdel av alla gårdar i Sverige under ett år, knappt tio procent.

"Behövs förbättring"

Ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, Palle Borgström, säger till SVT att inga djur i Sverige ska fara illa och att Uppdrag gransknings material över djurgårdar är en “marginell företeelse”.

– Utifrån alla de gårdar som finns är det ändå inte den generella bilden. Allt det du räknar upp är sådant som inte ska förekomma och det behövs förbättring, säger Palle Borgström i Uppdrag granskning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV