Radar

”Hoppfullt” om antalet vargar i Sverige

En varg i Järvzoo i Hälsingland.

Den svenska vargstammen ökar i Sverige efter flera års nedgång, rapporterar TV4, som tagit del av en opublicerad rapport.

Populationen har ökat med runt 20 procent, enligt TV4, som hänvisar till en ännu opublicerad sammanställning från Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Vargforskare säger att det delvis beror på en minskning av den legala jakten men att den snöfattiga vintern också kan ha gjort det svårt för tjuvjägare att spåra vargen vilket fått den illegala jakten att minska.

– Årets siffror inger hopp men vi får vänta och se hur det här fortsätter att utveckla sig. Populationssiffrorna går lite upp och ner, men det här hoppet är ganska stort så det är inte bara slumpen utan det ligger reella faktorer bakom. Däremot är det för tidigt att säga om det är en trend, säger Olof Liberg, vargforskare vid SLU, till TV4.

I fjol låg vargstammen i Sverige på runt 300 djur. I år ligger den på 365, enligt TV4 som rapporterar att vinterns inventering har gjorts av länsstyrelser i Sverige och sammanställts av Viltskadecenter.

Enligt Viltskadecenter är rapporten inte klar och det finns inte några siffror att kommentera innan den släpps den 1 juni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV