Energi · Recension

Det bortglömda plaggets revansch

Gröna pumps med påstickade skaft i matchande färg är en av de många roliga idéerna i det nya teknikhäftet "Ändra".

Gamla herrskjortor kan utgöra grundmaterial till både blusar, klänningar och byxor. Favoritbyxorna som blivit för trånga kan få snygga kilar av loppisslipsar. ”Möjligheterna är oändliga” brukar man säga och det stämmer när Katarina Brieditis och Katarina Evans hugger in i garderobens djupaste gömmor.

Många känner nog igen sig i att det ligger och hänger en del kläder i garderoben som inte är tillräckligt snygga eller som inte riktigt passar i storlek eller stil, men som inte heller är tillräckligt ”fel” för att skänka vidare. Det är ofta någon aspekt av plagget som man gillar. Då är det bara att sätta igång med sax, nål och tråd och förändra det till något mer användbart just för dig. Och som de ”alla garderobers räddande änglar” som de är, kommer Katarina Brieditis (textil formgivare) och Katarina Evans (mästarbrodös) nu ut med ett nytt teknikhäfte på Hemslöjdens förlag: Tredje delen i serien ”Lappa & Laga” som heter Ändra. Vi har tidigare skrivit om de första delarna Lappa och Stoppa av samma författare. 

Katarina Evans och Katarina Brieditis, två av landets främsta auktoriteter inom textilt återbruk, kommer med ny inspiration
Katarina Evans och Katarina Brieditis, två av landets främsta auktoriteter inom textilt återbruk, kommer med ny inspiration. Foto: privat.

De här häftena är inte så stora – lite större än A5-format och strax under 50 sidor – men innehåller många bra tips, mycket inspiration och detaljerade beskrivningar och illustrationer när det behövs. Det är bra att ha lite vana med nål och tråd, eller symaskin, men det är inte nödvändigt. Om det skulle bli något fel är det bara att prova igen.

Det är en stor variation på tipsen, från hur man kan göra byxor bredare eller längre, och hur en maläten kappa kan räddas med fina applikationer, till mer transformerande ingrepp som att göra en kjol av ett par gamla jeans eller en klänning av herrskjortor.

Till vänster: Kilar av slipsar gör byxorna rymligare
Till vänster: Kilar av slipsar gör byxorna rymligare. Till höger: En frackskjorta har blivit grunden till en klänning som prytts med mängder av virkade gamla mormorsspetsar. Foto: Karin Björkquist

Det finns också en rad tips på vad man kan göra med ullplagg som har krympt i tvätten, med hjälp av intarsia, pärlbroderi eller smock, och hur gamla skor kan förnyas med tyg och garn.

Att sticka en matchande ”strumpa” direkt på ett par gröna gamla pumps är en riktigt rolig idé. Och det är fascinerande att se hur mycket det går att göra med broderier direkt på kläder, att låta plagget inspirera till fritt broderi. Jag har lappat och lagat på en höft, sedan jag var tonåring, men bygger just nu upp mod att testa alla dessa nya idéer på en utsliten jacka som jag älskar till döds.

Det är något mycket sympatiskt – av många anledningar – med att ge nytt liv till det välanvända, liksom att låta det bortglömda få revansch. I pressmeddelandet till häftet påminns vi om att Naturvårdsverket har räknat ut att ett plaggs klimatpåverkan minskar med 50 procent om vi fördubblar livslängden på det och på baksidan av häftet står det ”Vi köper mer kläder än vi behöver och slänger fler kläder än vi borde. Det måste inte vara så”.

Om boken

Titel: Ändra
Författare: Katarina Evans och Katarina Brieditis
Förlag: Hemslöjdens förlag
Sidantal: 48 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV