Etiopiska kvinnor vinner mark inom politiken
Copyright © 2021 Mediehuset Grön Press AB
ISSN: 2003-5268. Ansvarig utgivare: Sofia Härén
Publicerad 2020-05-12
RadarSverigedemokraterna föreslår i sin vårbudgetmotion att Sveriges bistånd ska halveras. En motivering är den pågående coronapandemin. I motionen står det också att Sverige inte kan skänka bort enorma belopp utan krav på motprestationer.
Det är tidningen Omvärlden som granskat oppositionspartiernas vårbudgetmotioner och vad de anser om biståndet. Granskningen visar att Vänsterpartiet föreslår en ökning av biståndet med en halv miljard, medan Sverigedemokraterna vill se en minskning på minst 20 miljarder kronor.
Sverigedemokraterna uppger till Omvärlden att de istället vill satsa på humanitärt bistånd ”i krisens närområde” och tycker att en större del av biståndet bör gå till hälsovårdsinsatser, som till exempel att hindra vidare smittspridning av covid-19.
Men i partiets motion framgår varken någon särskild satsning på det humanitära biståndet eller hälsovården, enligt tidningen. Där står det istället att Sverige måste minska sitt bistånd på grund av den pågående coronapandemin och att Sverige inte kan skänka bort enorma belopp utan krav på motprestationer.
”Internationellt bistånd förutses kosta statskassan 46 miljarder under 2020, och hela utgiftsområdet karaktäriseras av brist på uppföljning och iögonenfallande exempel på improduktivt slöseri”, står det i motionen.
När Sveriges riksdagspartier lade sina skuggbudgetar i höstas var Moderaterna och Sverigedemokraterna eniga om att minska biståndsramen till 0,7 procent av BNI. Nu går alltså Sverigedemokraterna längre och vill minska ramen till 0,5 procent av BNI.
Kristdemokraterna håller fast vid att Sveriges bistånd ska vara 1 procent av bruttonationalinkomsten, som riksdagen kommit överens om.
Hittills finns inte någon majoritet i riksdagen för att frångå enprocentsmålet, skriver Omvärlden, även om Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete i en tidigare intervju i tidningen uppgav att ”vi får vara nöjda om vi får behålla enprocentsmålet”.