Radar

Djurrättsalliansen: ”Låt aporna gå i pension”

Försöksapor på Smittskyddsinstitutets aphus i Solna.

På Karolinska Institutet i Stockholm lever fem försöksapor som kom till Sverige från Kina för cirka 10 år sedan. Nu visar utdrag från apornas journaler att de bland annat utsätts för stress, bitsår och skador. Djurrättsalliansen kräver att aporna ska få gå i pension. 

Aporna Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox är med sina 14 år de äldsta aporna på Karolinska Institutet. De kom till Sverige 2009 från en kritiserad anläggning i Kina som föder upp apor och hundar till djurförsök, och har under årens lopp ingått i flera olika försök på Astrid Fagræus laboratorium, som är Nordens enda anläggning för djurförsök på primater.

Djurrättsalliansen har gjort en sammanställning av apornas journaler, där det går att läsa om bitsår, stress, blåmärken och kräkningar hos aporna. Inte sällan uppstår det bråk mellan aporna som resulterar i skador och sår som ibland måste sys.

Djurrättsalliansen anser nu att Karolinska Institutet borde ”pensionera” aporna. 2009 lyckades de få samma laboratorium att lämna över tre apor som skulle avlivas. De aporna har sedan dess levt på en djurfristad i England.

Karolinska Institutet har dock sagt nej till att pensionera Lynx, Hyena, Nanuq, Fox och Grizzly, med motiveringen att de nyligen genomgått hälsokontroll, att de alla är vid god vigör och därför ska fortsätta ingå i forskningsprojekten på Astrid Fagraeus laboratorium.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV