Radar

Amnesty: Krigsbrott av syriska och ryska styrkor

Svårt skadat område i Idlib i nordvästra Syrien.

Syriska och ryska militärstyrkor har upprepade gånger attackerat sjukhus och skolor i nordvästra Syrien, rapporterar Amnesty international i en ny rapport. Organisationen uppmanar FN:s säkerhetsråd att säkerställa att humanitär hjälp kan nå fram.

Att avsiktligt rikta in sig på civila mål är ett allvarligt brott mot internationell humanitär rätt, uppger Amnesty International, som har dokumenterat händelserna i en rapport. Det handlar om 18 fall där skolor och sjukvårdsinrättningar har skadats eller förstörts i syriska eller ryska attacker, majoriteten under januari och februari 2020.

– Även jämfört med Syriens katastrofala nioåriga kris, så saknar fördrivningen och det humanitära nödläge som uppstått efter den senaste attacken mot ldlib motstycke. Den senaste offensiven var fortsättningen på ett fruktansvärt mönster av omfattande och systematiska attacker som syftar till att terrorisera civilbefolkningen. Under tiden har Ryssland fortsatt att bidra med militärt stöd, inklusive genom att direkt utföra olagliga flygattacker – trots bevis för att detta möjliggör den syriska militärens krigsbrott och brott mot mänskligheten, säger Heba Morayef, chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika, i ett pressmeddelande.

Organisationen har samlat in vittnesmål genom att intervjua internflyktingar, lärare, läkare och biståndsarbetare. Berättelserna har sedan styrkts genom bland annat videofilmer, foton, analyser av satellitbilder och uppfångad radiokommunikation från det ryska och syriska flygvapnet.

"Upprätthålla livlinan"

Den resolution som FN:s säkerhetsråd antog 2014 för att tillåta nödhjälp att passera till drabbade områden, och som har förlängts flera gånger, kommer att gå ut den 10 juli. Amnesty International skriver att Syrien och dess allierade vill få slut på denna sortens arrangemang och att regeringen har försvårat och förhindrat hjälparbetet.

Amnesty uppmanar därför säkerhetsrådet att säkerställa att den humanitära hjälpen till civila i Syrien kan fortsätta.

– FN:s tjänstemän har redan benämnt Idlib som en humanitär “skräckhistoria” – det här kommer bara förvärras än mer om inte säkerhetsrådet förmår se bortom politiskt spel och istället ser till att upprätthålla den värdefulla livlinan av nödhjälp som når över gränserna, säger Heba Morayef.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV