Radar

Nya initiativ för att öka svensk matförsörjning

Den första maj samlades människor på över 120 orter i landet för att sätta potatis.

Den första maj samlades människor på över 120 orter i landet för att sätta potatis som en del av kampanjen #potatisuppropet. Samtidigt lanserades en ny odlingsplattform som vill göra det lättare för fler att odla lokalt.

– Den aktuella krisen visar sårbarheten i våra system, särskilt när det kommer till vår livsmedelsförsörjning. Det vi inte får ned i jorden de kommande veckorna, kan vi inte heller skörda i höst, säger Pella Thiel, nationell koordinator för #potatisuppropet och medgrundare av Omställningsnätverket som står bakom kampanjen, i ett pressmeddelande.

Intresset för småskaligt, lokalt jordbruk har ökat under de senaste åren och situationen med Covid-19 har ytterligare påskyndat och ökat medvetenheten kring vår matförsörjning.

Kan göra skillnad för lokal matsäkerhet

Den första maj lanserades odlingsplattformen Grow Here, med syfte att underlätta delning av odlingsmark och synliggörande av lokala producenter. Tanken är att göra det lättare för både privatpersoner, kommuner och regioner att odla mer lokalt för att öka den svenska matförsörjningen.

– En stor del av svenskarna bor i tätbefolkade områden och hyreshus, men långt ifrån alla har tillgång till en egen trädgård och odlingsyta. I tider som denna, där import av mat och arbetskraft är svår, kan en delningstjänst för odlingsmark och lokala odlingar göra skillnad för lokal matsäkerhet, säger Jonathan Naraine – en av initiativtagarna till Grow Here i ett pressmeddelande.

Sverige har idag bland den sämsta självförsörjningsgraden i EU, mellan 30-50 procent, och på grönsaker och frukt ligger vi under 20 procent.

Potatisuppropet, som LFT skrivit om tidigare, lanserades av Omställningsnätverket och Närjord och går dels ut på att få fler att sätta potatis, dels på att uppmuntra människor att höra av sig till sina lokala politiker och kommuner för att fråga vad de gör för att säkra den lokala matförsörjningen.