Under 2019 var klimatet den största frågan i svensk media. Jämfört med 2018 nästan fördubblades rapporteringen, till över 150 000 artiklar om klimatet, visar en ny rapport från Vi-skogen. En avgörande anledning är Greta Thunberg. Men nu riskerar klimatet att hamna i skuggan av coronakrisen.
– Under 2019 gjorde svenska medier stora satsningar på klimatredaktioner och klimatreportrar. Det ser vi resultat av i klimatrapporteringen, säger Eva Åberg, verksamhetschef för Vi-skogen, i ett pressmeddelande.
Bland de största nyhetshändelserna var skogsbränderna som rasade i världen efter att juli blev den varmaste månaden någonsin ur ett globalt perspektiv. Andra stora nyhetshändelser blev FN:s klimatkonferens, COP 25, i Madrid och Greta Thunbergs seglats till FN:s klimatmöte i New York.
Dominerade klimatdebatten gjorde Greta Thunberg, följt av statsminister Stefan Löfven (S). På tredje plats kom miljö-och klimatminister Isabella Lövin (MP), som toppade listan 2017.
Sveriges Radio toppar listan över antal inslag om klimatet. Den tidning som skrev allra mest om klimatet är Svenska Dagbladet, med nästan 3 500 artiklar. Efter SvD kommer Expressen, som mer än fördubblat sin klimatrapportering, med 3 375 artiklar och TV-inslag, följt av Dagens Nyheter och Aftonbladet – med 3 354 artiklar respektive 3 187 inslag och artiklar.
Viktigt att fortsätta bevaka klimatet
Även affärspressen ökade under 2019 klimatrapporteringen med 72 procent jämfört med föregående år.
Sedan coronakrisen drabbade världen har det skett en snabb förändring i nyhetsrapporteringen. Bara fram till mitten av april har över 360 000 artiklar eller inslag om corona publicerats i svensk media – mer än dubbelt så många artiklar som skrevs om klimatet under hela 2019.
– Hur året utvecklas och hur coronakrisen kommer att påverka klimatet, återstår att se. Det är nu viktigare än någonsin att svenska medier fortsätter bevaka klimatfrågan, i Sverige och globalt, säger Eva Åberg, verksamhetschef Vi-skogen.
Det är sjätte året i rad som Vi-skogen undersöker hur svensk media rapporterar om klimatfrågan. Rapporten Varmare klimat – iskall nyhet? bygger på analys av mediebevakningsföretaget Retriever.