Energi · Valdemars odlingslotteri

Den magiska potatisen

Här odlas potatis.

I den här spalten kommer vår redaktionsmedlem Valdemar Möller att skriva om sin första odling i större skala och dela med sig av tips och problem längsmed vägen. Häng med!

Att odla kan ibland kännas som ren magi. Man stoppar ner ett pyttelitet frö i jorden och upp kommer en ståtlig växt. I alla fall om man har tur och lite gröna fingrar.

För något år sedan provade vi att odla potatis i hink. Vi hade en hink med löv som stod i trädgården där vi mest på skoj kastade i en grön och skrumpnad potatis. Och efter ett tag kom det faktiskt upp en potatisplanta och vi kunde ta upp några nya potatisar ur hinken. De var inte så stora och inte heller särskilt många men det kändes ändå lite magiskt att det lyckades.

I år gör jag ungefär samma sak fast i lite större skala. Jag har en odlingslott på totalt 200 kvadratmeter och på en del av den har jag satt några rader med potatis. Men istället för att gräva ner dem i jorden och kupa som man brukar göra har jag bara lagt dem på marken med lagom avstånd mellan sig och täckt med ensilage som jag köpt från en bonde i närheten. Fördelen med det här är att du slipper gräva så mycket och kan odla även där det växer gräs. Om det kommer fungera eller ej återstår att se, men jag har läst artiklar och sett videoklipp från andra som har odlat potatis på det här sättet så jag hoppas att det ska slå väl ut.

En farhåga är dock att potatisarna kommer ätas upp av sorkar. Runtom marken där jag odlar finns nämligen gott om hål som förmodligen är sorkhål. Ett annat problem som kan uppstå vid sådan här odling är att man inte lyckas täcka tillräckligt väl och att potatisen därmed blir utsatt för solljus och blir grön och oätlig. Men om allt går som jag hoppas kommer jag ha potatis både till mig själv och en del som jag kan sälja inom några månader.

Apropå potatis, ni har väl hört om potatisuppropet? Det är ett initiativ från Närjord i Söderhamn som uppmanar fler till att sätta potatis för att vi tillsammans ska bättra på vår matberedskap. På deras hemsida kan du läsa mer och låta dig inspireras. Så vad väntar du på? Ut och sätt potatis idag, allt du behöver är – bevisligen – en hink med löv. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV