Under Valborgshelgen rapporterades det in över 10 000 observationer av tussilago, blåsippa, vitsippa, sälg, björk och hägg från nästan 2 000 platser i landet till Vårkollen. Det är 25 procent mer än tidigare år.
Som LFT rapporterat om tidigare genomfördes under Valborgshelgen Vårkollen för sjätte gången av Svenska Botaniska Föreningen och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Rapporteringen visade bland annat att flera växters blomning och lövsprickning har kommit långt norrut i år jämfört med observationer för 100 år sedan. Men jämfört med de senaste fem årens vårkollar blev resultatet ändå ganska genomsnittligt, eftersom våren tog en paus sista veckan innan Valborg. Det fanns fortfarande mycket snö kvar i norra Sverige och fjällen.
– Vi är glada att ännu fler har deltagit i Vårkollen i år och hoppas så klart att detta ska bidra till ett ökat engagemang för våra vilda växter och vad som händer med dem i ett förändrat klimat, säger Mora Aronsson, ordförande för Svenska Botaniska Föreningen, i ett pressmeddelande.
Häggen blommar tidigare
Runt förra sekelskiftet fanns en liknande verksamhet, vilket gör att resultaten från Vårkollen kan jämföras med hur det såg ut vid Valborg för hundra år sedan. Då var det normalt att björkarnas lövsprickning startade precis vid Valborg i allra sydligaste Skåne. Numer startar den långt upp i Svealand och även en bit in i södra Norrland till 1 maj.
Även häggen börjar blomma mycket tidigare numer. Förut började den inte blomma förrän i mitten av maj i södra Skåne, men nu har den börjat blomma redan 1 maj i delar av Götaland och Svealand.