Radar

Familjerådgivaren: Alla vinner på att män mår bättre 

"Att ha en mansmottagning tror jag skulle göra det enklare för män att få hjälp", säger Joakim Öhrn som arbetar på familjerådgivningen i Västerås, till SVT nyheter Västmanland.

En utbyggd vårdstruktur runt mäns mentala, fysiska och sexuella hälsa skulle gynna både männen och samhället i stort. Det lyfter Joakim Öhrn som arbetar på familjerådgivningen i Västerås, enligt SVT nyheter Västmanland. 

Han menar att steget är stort för många män att söka hjälp, då det finns en föreställning om att en man ska vara stark och klara sig själv. För många har också begrepp som psykiatri och terapi en avskräckande effekt.

–  Att ha en mansmottagning tror jag skulle göra det enklare för män att få hjälp. Det skulle också vara ett preventivt arbete som hela samhället vinner på. Män som slår eller begår brott har ofta en historia av psykisk ohälsa bakom sig, säger Joakim Öhrn till SVT.

Han påpekar att alla män inte slår men att många män mår dåligt och hänvisar till att mansmottagningen i Stockholm sett goda resultat. När det gäller den psykiska hälsan för män finns i dag ingen offentlig öronmärkt verksamhet i Västmanland.

Samtalsgrupper

Några som arbetar med mäns psykiska välbefinnande i Västerås är Johannes Wretljung och Tapio Kanerva som sedan flera år driver samtalsgrupper för män. De påpekar att män vanligtvis inte pratar om mer personliga saker när de träffas i grupp utan att det ofta är diskussioner som rör saker utanför dem själva. 

– Det ska ofta göras något. Man kan inte bara sitta och prata om hur man har det, säger Tapio Kanerva till SVT.

Tanken är att de i samtalsgruppen ska få syn på beteenden som skadar männen och deras relationer. Men också att hitta beteenden som deltagarna och deras omgivning mår bra av.

Johannes Wretljung ser att män som börjar jobba med sina känslor mår mycket bättre.

– Då tar de dels större ansvar för sitt eget mående, men också för andras mående, fortsätter han.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.