Radar

Familjerådgivaren: Alla vinner på att män mår bättre 

"Att ha en mansmottagning tror jag skulle göra det enklare för män att få hjälp", säger Joakim Öhrn som arbetar på familjerådgivningen i Västerås, till SVT nyheter Västmanland.

En utbyggd vårdstruktur runt mäns mentala, fysiska och sexuella hälsa skulle gynna både männen och samhället i stort. Det lyfter Joakim Öhrn som arbetar på familjerådgivningen i Västerås, enligt SVT nyheter Västmanland. 

Han menar att steget är stort för många män att söka hjälp, då det finns en föreställning om att en man ska vara stark och klara sig själv. För många har också begrepp som psykiatri och terapi en avskräckande effekt.

–  Att ha en mansmottagning tror jag skulle göra det enklare för män att få hjälp. Det skulle också vara ett preventivt arbete som hela samhället vinner på. Män som slår eller begår brott har ofta en historia av psykisk ohälsa bakom sig, säger Joakim Öhrn till SVT.

Han påpekar att alla män inte slår men att många män mår dåligt och hänvisar till att mansmottagningen i Stockholm sett goda resultat. När det gäller den psykiska hälsan för män finns i dag ingen offentlig öronmärkt verksamhet i Västmanland.

Samtalsgrupper

Några som arbetar med mäns psykiska välbefinnande i Västerås är Johannes Wretljung och Tapio Kanerva som sedan flera år driver samtalsgrupper för män. De påpekar att män vanligtvis inte pratar om mer personliga saker när de träffas i grupp utan att det ofta är diskussioner som rör saker utanför dem själva. 

– Det ska ofta göras något. Man kan inte bara sitta och prata om hur man har det, säger Tapio Kanerva till SVT.

Tanken är att de i samtalsgruppen ska få syn på beteenden som skadar männen och deras relationer. Men också att hitta beteenden som deltagarna och deras omgivning mår bra av.

Johannes Wretljung ser att män som börjar jobba med sina känslor mår mycket bättre.

– Då tar de dels större ansvar för sitt eget mående, men också för andras mående, fortsätter han.